Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

MAZUREK KRÓLEWSKI

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia mojego ulubionego mazurka, który robi co roku Moja Mama. Pozostaje mi tylko zapewnić Was, że jest wspaniały:)

Składniki:

  • 10 jajek na twardo (tylko żółtka) 
  • 1 całe surowe jajko
  • szklankę cukru pudru
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 olejek migdałowy 
Żółtka należy utrzeć, następnie wpić jajko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na płaskiej blasze rozkładamy mazurek na grubość około 2 cm.

Pieczemy 15 minut (trzeba zaglądać). Jak ostygnie lukrujemy :)

Szybki lukier: 

  • 30 dag cukru
  • 1/8 szklanki wody - gotujemy
  • wlewamy łyżeczkę octu. 

Gotujemy do "nitki" (jak się ciągnie nitka z łyżki). Potem przekładamy do naczynia, w którym będziemy ucierać. Skrapiamy zimną wodą i ucieramy. W pogotowiu mamy wrzątek, żeby ewentualnie rozrzedzić.
Mazurek możemy przyozdobić połówkami obranych migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń