Follow by Email

piątek, 11 maja 2012

FARFALLE Z PAPRYKĄ PIQUILLO, SZPARAGAMI I TOMATE FRITO



Nie wiem, co napisać, bo jest mi strasznie gorąco ;) To było pyszne :)))

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry)
  • opcjonalnie: papryczka chilli
  • 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika)
  • kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;)
  • sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
  • świeży estragon, świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.)
  • paczka farfalli Barilla
Na oliwie podsmażamy suszone przyprawy, cebulę i czosnek oraz ewentualnie chilli - u mnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano.




2 komentarze:

  1. Wyszło znakomicie :) Kolorowo i z makaronem, idealnie wręcz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak szybko! w czasie gotowania makaronu :))))

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń