Follow by Email

środa, 9 maja 2012

ZUPA Z SOCZEWICY


Składniki:
  • szklanka(250 g) soczewicy
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 srednia marchewka
  • seler naciowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu( nie miałam świeżego,dodałam suszony)
  • 1 łyzeczka bazylii
  • 2 liście laurowe
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz
Soczewicę zalać wodą na 2-3 cm i gotować 10 minut.Odcedzić. W garnku 
rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę,smażyć przez chwilkę aż się zeszkli, po kolei dodawać czosnek,marchew, seler i smażyć jeszcze przez kilka minut.Dodać litr wody,soczewicę i przyprawy.Gotować przez chwilę , dodać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem przez około 40 minut(aż soczewica będzie miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.  

1 komentarz:

  1. Zupka doskonała do przyrządzenia nad ogniskiem :)
    w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń