Follow by Email

sobota, 6 października 2012

PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA FETĄ

Zwykle kupowałam gotowe, małe papryczki faszerowane fetą. Nie spodziewałam się, że domowa wersja ze zwykłej, upieczonej papryki może wyjść tak dobrze. Zalewa sprawia, że feta nabiera zupełnie innego smaku. Moim zdaniem mistrz sezonu.
Przepisem podzieliła się z nami koleżanka Marty Dobosz podczas babskiego wieczoru. Ja jak zwykle pomieszałam coś po swojemu, wydaje mi się, że zalewę każdy może zrobić po swojemu i dopasować do własnego gustu.

Składniki:

  • 8 czerwonych papryk
  • pudełko fety kanapkowej
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia świeża
  • bazylia suszona
  • u mnie jeszcze pimienton w proszku, oregano, łyżka sosu balsamico
Paprykę kroimy na połówki, wyjmujemy nasiona, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy aż skórka zacznie odchodzić. Ja piekłam około 30 minut w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem.
Gorącą paprykę ze skórką wkładamy do torebki lub do plastikowego pojemnika i zamykamy, żeby odparowała. Po wystygnięciu nie wylewamy soku, który puściła, ponieważ użyjemy go do zalewy.
Obieramy paprykę, zawijamy w nią słupki fety i układamy w naczyniu.
Zalewę przygotowujemy z oliwy z oliwek, przypraw i soku z papryki.
Zamykamy w pojemniku i przechowujemy do kilku dni w lodówce.

2 komentarze:

  1. Proszę o informację dot. zalewy. Czy papryka jest nią zaledwie skropiona czy tez zalana obficie. Ile oliwy potrzebne jest na podaną ilość papryki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wlewam tyle, żeby zalewa zakryła paprykę. Szczerze? To na oko ;) Wychodzi tak około 3/4 szklanki.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń