Follow by Email

czwartek, 11 października 2012

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA

Czyli skaczące do ust kotleciki cielęce. Proste do zrobienia i przepyszne.

Składniki:

  • 8 sznycelków cielęcych (np. udziec)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 listków szałwii
  • 50 g masła
  • 200 ml białego wina
  • sól, pieprz
Kotleciki przykrywamy folia lub pergaminem i lekko tłuczemy. Układamy na każdym z nich plaster szynki parmeńskiej, lekko go przyciskając, żeby dobrze przyległ. Na środku przypinamy wykałaczką listek szałwii. 
Smażymy na maśle zaczynając od strony bez szynki, na dosyć dużym ogniu, aż obydwie strony się zarumienią. Następnie odwracamy (strona z listkiem na górze) i zalewamy białym winem. Zmniejszamy ogień i smażymy około 20 minut aż wino się zredukuje.
Doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Muszą być przepyszne, wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń