Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 25 listopada 2012

BEZA PAVLOVA A`LA DOBOSCHI


Pokochałam robić Pavlovą, jest pyszna lekka i świetnie pasuje do wykwintnych kolacji. Przed Wami przepis na ,mam wrażenie, najprostszy sposób zrobienia bezy i kremu. Polecam.


Składniki:

BEZA:
  • 5 białek
  • 300 g cukru białego 
  • szczypta soli
WERSJA BEZA WEGAŃSKA:

  • j.w. tylko adekwatną ilość białek zastępujemy aquafaba (woda z cieciorki)

KREM:
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce  
Białka wraz solą ubijamy stopniowo dodając cukier. Długo miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem bezy zmniejszamy do 150 stopni (suszę zawsze z wentylatorem). Na papierze do pieczenia rysujemy koła, można wykorzystać talerze. Z tej ilości białek robię bezy o średnicy 24cm ,ale można zrobić mniejsze koła i wtedy beza będzie grubsza.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w piecu na kolejne 30 minut.


Śmietanę ubijamy na pianę,dodając w trakcie cukier puder. Radzę ubijać na małych obrotach,żeby uniknąć zważenia się śmietany. Po ubiciu dodajemy serek i mieszamy wszystko powoli łyżką lub szpatułką. Owoce myjemy i szykujemy do dekoracji.

Gotową i ostudzoną bezę układamy na talerzu , nakładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugą bezą. Resztę kremu nakładamy na  szczycie deseru i na nim układamy owoce. Można owoce umieścić również wewnątrz Pavlovej i też będzie pyszna i efektowna.

2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń