czwartek, 29 listopada 2012

CARPACCIO Z CUKINII

Uwielbiam tę lekką, chrupiącą sałatkę. Ostatnio trafiłam na ładne, małe cukinie idealne do carpaccio i wreszcie udało mi się je uwiecznić na zdjęciu.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • oliwa z oliwek
  • garść orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy (lub inny winny lub sok z cytryny)
  • opcjonalnie do posypania: grana padano (dla tych, którzy nie mogą ser wegański lub płatki migdałów)
Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw, następnie je solimy, dodajemy ocet (około 3 łyżek) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut i hartujemy w zimnej wodzie na cedzaku. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i uprażonymi orzeszkami pinii.


2 komentarze:

  1. "udało mi się je uwiecznić"... cóż za skromność! Smakowita fota! A i pomysł super! Uwielbiam takie smaki. Biorę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robert komplement od Ciebie działa podwójnie :))))))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń