Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 10 grudnia 2012

RISOTTO Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ, WARZYWAMI I RAZOWYM RYŻEM

Nie wiem co napisać, bo jedyne słowo jakie mi się ciśnie na usta to: PYSZNE! :)


Składniki:
  • 250 g polędwicy wołowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduża cukinia
  • nieduży bakłażan
  • czerwona papryka
  • por
  • kilka boczniaków
  • szklanka ryżu do risotto (przy IO ryż brązowy)
  • pół szklanki ryżu czerwonego 
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • około 1 litra bulionu 
Warzywa kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będzie miękki. Pod koniec gotowanie możemy dodać białe wino. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę lub paski polędwicę wołową. Dodajemy ją do ryżu i warzyw. Możemy przed podaniem dodać do środka łyżkę masła i starty parmezan. 

2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie, że było pyszne. Połaczenie deliktnej wołowiny z boczniakami, bakłażanem, cukinią...mniam! Ile porcji wychodzi z podanej ilości skłądników?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że spokojnie z 6 - bardzo duża patelnia.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń