środa, 11 stycznia 2012

Prosty i fajny pomysł na danie. Podpatrzony i wypróbowany u Mielżyńskiego, ale moja wersja jest oczywiście milion razy lepsza ;)


  • 2 kuli mozzarelli
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • sałata, ulubione warzywa
  • pieprz, ocet lub sos balsamiczny

Mozzarellę zawijamy dokładnie w szynce i zapiekamy. Podajemy z sałatą, rukolą i warzywami, takimi jakie lubicie.

8

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Mój autorski przepis na ciasteczka świąteczne, ale nie tylko Doboshi powiedziała, że można je przełożyć masą np. mascarpone i zrobić z nich markizy. Ja swoje polałam lukrem zrobionym z cukru, soku pomarańczowego, skórki pomarańczowej i odrobiny brandy (ale może być też likier pomarańczowy), skropiłam je roztopioną czekoladą.

Składniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g mąki
  • 180g drobnego cukru lub cukru pudru (troszkę ponad pół szklanki)
  • 3 duże żółtka
  • łyżeczka proszku dopieczenia lub sody
  • cukier waniliowy lub laska wanilii



Akurat robiłam w tym samym czasie pierniczki, więc białka zużyłam do robienia lukru.
Ugniatamy ciasto tak jak kruche i wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut (warto sprawdzać i wyjąć, żeby doszły) .
Ja mam wrażenie, że zbyt długo trzymałam w piekarniku i niektóre partie wyszły twardawe.
Ciasteczka mają bardzo fajny, mleczno-śmietankowy smak. Polecam!


Lukier:
sok z pomarańczy
kandyzowana, drobno pokrojona skórka pomarańczowa (jeśli nie macie, można zetrzeć do lukru skórkę z pomarańczy)
kieliszek alkoholu - u mnie brandy, może być też likier pomarańczowy
cukier - min. szklanka (ale trzeba dosypywać, żeby powstał gęsty syrop)

Gotujemy sok z cukrem. Gdy już będzie ściekał z łyżki tworząc nitkę, dodajemy alkohol, przestudzamyi ukręcamy na lukier.
Ciasteczka można ozdobić też czekoladą, skórką pomarańczową lub lukrem pudrem albo posypać przed pieczeniem brązowym cukrem.

Smacznego!

1

Super pyszne przepisy na ciasta mojej Teściowej.
Koniecznie warto wypróbować. Zarówno na tradycyjną struclę makową (zdjęcie) jak i na makowiec i/lub kokosowiec :)

STAROPOLSKA STRUCLA MAKOWA WELI (Krucho-drożdżowa)

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Drożdże mieszamy w kubeczku ze śmietaną. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności od ilości blaszek, wychodzą 2 wąski dłuższe lub 3 małe)

Nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki
  • 10 dag posiekanych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, laskowych
  • 15 dag rodzynek
  • opcjonalnie: 2 łyżki miodu (ale można bez)
  • piana z 6 białek
  • opcjonalnie: kieliszek koniaku lub rumu
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na dwanaście godzin, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę na małych oczkach dwa razy.
W garnku roztapiamy masło i dodajemy bakalie, podsmażamy ciągle mieszając.
Mieszamy z bakaliami i chwilę podrzewamy. Do lekko schłodzonego farszu dodajemy 4 żółtka ubite ze szklanką cukru. Na koniec lekko mieszamy ubite białka z makowym farszem. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, jeśli dodamy do niej kieliszek dobrego rumu lub koniaku.
Układamy farsz na rozwałkowanych kawałkach ciasta (2 cm od brzegów). Zwijamy w struclę. Przekłądamy do nasmarowanych masłem brytfanek. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, przykrywamy ściereczką, żeby wyrosło. Żeby nie popękało w trakcie pieczenia, możemy je leko ponakłuwać.
Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (150-180 stopni), po 45-50 minutach ciasto powinno być gotowe.
Polewamy lukrem

PÓŁFRANCUSKIE, NIESŁODKIE CIASTO WELI: MAKOWIEC I KOKOSOWIEC


Składniki:
  • 1 ½ kostki masła 30 dag)
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki wody
Mąkę mieszamy z masłem przy pomocy noża. Dodajemy 3 żółtka i 4 łyżki wody. Ciasto zagniatamy bardzo szybko, robimy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie z maku:

  • bakalie – pocięte, rozdrowbnione
  • 40 dag maku
  • 40 dag cukru
  • 4 żółtka
  • piana z 7 białek
Mak sparzamy i odcedzamy na sitku, następnie rzepuszczamy przez maszynkę 2 razy. Mieszamy mak z cukrem. Dodajemy żółtka, bakalie i mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą układamy na dnie blaszki, nakłuwamy widelcem. Układamy na niej mak. Kładziemy drugą, większą warstwę ciasta (ciasto się kurczy i odkrywa mak- musi być dokładnie przykryte) i pieczemy około godziny w maksymalnej temperaturze.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Nadzienie z wiórków kokosowych:
  • 10 dag masła
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ubita piana z 3 białek z 1 szklanką cukru
Masło rozpuszczamy, dodajemy wiórki i mąkę. Powoli łączymy z białkami i cukrem.
Rozkładamy na ciasto (zamiast opcji makowej). Przykrywamy drugą wartswą ciasta i pieczemy.
Ciasto, ponieważ nie jest słodkie doskonale nadaje się do innych wypieków. Można z niego zrobić pierożki z mięsem, ciasteczka – kopertki, paszteciki.
0

niedziela, 1 stycznia 2012


Kiedyś moja Babcia Wala, Mama mojej Mamy robiła super murzynka w prodiżu. Uwielbiałam go.
Teraz ten smak przypomniał mi murzynek mojej Teściowej - Weli:) Specjalnie zamówiłam go sobie na Święta. I coś czuję, że będę musiała w nowym roku dużo ćwiczyć ;))

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 duży słoik dżemu lub powideł (każde, najlepsze śliwkowe)
  • 2 jajka
  • bakalie wedle uznania
  • rodzyki
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania polewy


Rozpuszczamy masło, dodajemy bakalie, rodzynki, mleko, kakao, dżem a na koniec cukier. Zagotowujemy. Mieszamy mąkę z sodą i dodajemy do ugotowanej, przestudzonej masy. Następnie dodajemy 2 roztrzepane całe jajka. Mieszamy.
Wylewamy do foremki i pieczemy około godziny.

Możemy przełożyć powidłami lub kremem.
Możemy podzielić składniki na połowę i zrobić mniejsze ciasto.

Najlepsza polewa:

  • ½ masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 100g kieliszek koniaku lub brandy (lub spirytus)
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Na końcu wlewamy koniak.

Polewamy murzynka i posypujemy wiórkami kokosowymi, gdy polewa przestygnie.
Jest PYYYYYSZZZNYYYYYY!


9

Łączna liczba wyświetleń