Follow by Email

wtorek, 29 maja 2012

Takie proste, szybkie i przepyszne orzechowe nuggetsy dzisiaj popełniłam :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • zmielone orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • świeża szałwi
Pokroiłam kurczaka, posoliłam, obtoczyłam w orzechach i usmażyłam na oliwie z dodatkiem masła z listkami świeżej szałwii. Pyszne i bardzo proste!
4

niedziela, 27 maja 2012

To był cudowny weekend spędzony razem z Martą i naszymi Wężami :))
Cały weekend grillowaliśmy: żeberka, 3 rodzaje szaszłyków (z wątróbka, kurczakiem i chorizo, z wołowiną), steki, hamburgery.
W niedzielę po golfowym dniu na deser grillowaliśmy ostrygi :)

Marta zrobiła je z sosem sojowym, kroplą tabasco i szczypiorkiem. A Andrzej wrzucił na chwilę na grilla.
Wyszły pyszne.




2

piątek, 25 maja 2012

Wspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka suszonych pomidorów 
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów
  • sól, pieprz
  • 5 wiejskich jajek od Pani Zosi ;)
  • ser żółty (u mnie Bursztyn)


Szparagi smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone pomidory. Zalewamy rozbełtanym jajkiem. Ja jedno jajko wbiłam na środek w całości. Posypujemy startym serem i przykrywamy pokrywką, żeby jajka się ścięły. Smażymy na bardzo małym ogniu.

Szparagi z suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku doskonale smakują również same lub jako dodatek do obiadu.

0

Na upał najlepszy jest chłodnik. Ten, według bułgarskiego przepisu Fiolki, jest przepyszny i orzeźwiający. Doskonały sam lub do młodych ziemniaczków z koperkiem.

Składniki:
  • dwa średnie ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 duże jogurty naturalne (mogą być greckie)
  • ząbek czosnku
  • dwie garście posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • chlust oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: posiekane włoskie orzechy
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Ja odlewam wodę. dodajemy pokrojone w niewielkie kawałki rzodkiewki, jogurt, koperek, sól, pieprz oraz oliwę. Posypujemy orzechami i wcinamy :)


0

Kocham szparagi. Z Wielkopolski przywożę do Warszawy hurtowe ilości a później się nimi opycham. I tak będzie do 20 czerwca, kiedy według szparagowych farmerów kończy się sezon. Wtedy, opróżnię zamrażalkę, przyjadę z pełnym bagażnikiem szparagów i zamrożę sobie na zapas :)

Szparagi zjem pod każdą postacią, najbardziej lubię zielone, ale białymi też nie gardzę, choć wolę jak ktoś mi je zrobi, bo są trudniejsze w obsłudze. Zielone po prostu łamię - idealnie pękają w miejscu, w którym powinny :) Czasami jednak, gdy kupuję szparagi w mieście a nie bezpośrednio z pola, obieram też dolne końcówki, bo prawdopodobnie z powodu błędów w przechowywaniu są bardziej włókniste.

Sama przechowuję szparagi w lodówce zawinięte w mokra ścierkę - dzięki temu są świeże nawet do tygodnia (Specjalne podziękowanie dla Ewy G. za tę metodę:)))

Najbardziej smakują mi szparagi usmażone lub upieczone. 
Tym razem kilka pomysłów na pieczone zawijane :)

Zawijane w szynce parmeńskiej: szynka, szparagi, oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek z oliwą i solą do posmarowania.

Zawijane w szynce hiszpańskiej jamon i/lub w plastrach chorizo z pieprzem z mozzarellą: chorizo w plastrach, jamon, kawałki mozzarelli, sól, pieprz, oliwa z oliwek i wyciśnięty czosnek.




Kiedyś popełniłam artykuł o szparagach, znajdziecie go tu.


0

Moja ulubiona pani z bazarku poleciła mi "ładny schabik cielęcy". Upiekłam go dziś na obiad i był po prostu rewelacyjny. Mięso rozpływało się w ustach a upieczone szalotki były aksamitne i przepyszne.

Składniki:
  • kilogram schabu cielęcego z kością
  • kilka szalotek
  • 5 małych ząbków czosnku
  • połówka cytryny
  • garść świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • chlust oliwy i chlust wody
  • 100 g masła (około)

Schab umyłam, oczyściłam z błonek. Posoliłam i nadkroiłam kotlety. Pomiędzy kawałki mięsa włożyłam: plaster masła, pół ząbka czosnku, listki szałwii, plaster cytryny. Całość "posadziłam" w brytfannie na pokrojonych niedbale na połówki i ćwiartki szalotkach. Podlałam woda i oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni pod przykryciem bez termoobiegu.

Podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi topionym masłem z koperkiem, solą i pieprzem i szparagami z sosem holenderskim.

1

wtorek, 22 maja 2012

W szparagowym królestwie - Wielkopolsce powstała taka piękna tortilla :))

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów prosto z pola :)
  • kilka plasterków boczku
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula (może być dymka ze szczypiorem)
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, opcjonalnie pikantna papryka w proszku
  • wiejskie jaja od Pani Zosi ;) 5 szt.
  • opcjonalnie jak ktoś lubi ser do posypania
Na odrobinie oliwy podsmażamy połamane lub pokrojone szparagi z boczkiem. Osobno usmażyłam plastry ziemniaków i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy wszystko razem, zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy na małym ogniu pod przykrywką (ja nie przewracam, bo mi się nie chce, ale można;)

Szparagi z boczkiem są również doskonałe, można dodać jeszcze ze dwa ząbki czosnku.



1

poniedziałek, 21 maja 2012


składniki:
  • kilka młodych ziemniaczków
  • puszka tuńczyka
  • pomidorki koktajlowe 
  • mieszanka sałat(mażna kupić gotową)
  • pesto bazyliowe
  • sól,pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Bazylie miksujemy z oliwą,parmezanem,dodajemy soli i pieprzu do smaku( przepis na znakomite pesto znajdziecie na blogu:) Na dno miseczki wrzucamy garść lub dwie mieszanki sałat,układamy wystudzone ziemniaczki oraz kawałki tuńczyka i przekrojone pomidorki. Całość kompozycji polewamy pesto. Smacznego:)
 
0

piątek, 11 maja 2012



Nie wiem, co napisać, bo jest mi strasznie gorąco ;) To było pyszne :)))

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry)
  • opcjonalnie: papryczka chilli
  • 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika)
  • kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;)
  • sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
  • świeży estragon, świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.)
  • paczka farfalli Barilla
Na oliwie podsmażamy suszone przyprawy, cebulę i czosnek oraz ewentualnie chilli - u mnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano.




2

środa, 9 maja 2012


składniki(porcja dla 2 osób):
  • opakowanie rukoli
  • 0,5 kg krewetek mrośonych surowych w pancerzykach
  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • sól i pieprz
  • oliwa
Krewetki rozmrażamy, nacinamy wzdłuż pancerza i pozbywamy się szarej żyłki:). Wrzucamy do miski solimy i pieprzymy dodajemy troche oliwy. Pomarańczę i mango obieramy ze skórki,kroimy na kawałki i wraz z rukolą układamy na talerzu. Rozgrzewamy patelnie, smażymy na niej krewetki na złoty kolor z obu stron, nie za długo,powinny być jędrne i soczyste w smaku. Usmażone krewety układamy na talerzu w rukolą i owocami.  
5


Składniki:
  • szklanka(250 g) soczewicy
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 srednia marchewka
  • seler naciowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu( nie miałam świeżego,dodałam suszony)
  • 1 łyzeczka bazylii
  • 2 liście laurowe
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz
Soczewicę zalać wodą na 2-3 cm i gotować 10 minut.Odcedzić. W garnku 
rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę,smażyć przez chwilkę aż się zeszkli, po kolei dodawać czosnek,marchew, seler i smażyć jeszcze przez kilka minut.Dodać litr wody,soczewicę i przyprawy.Gotować przez chwilę , dodać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem przez około 40 minut(aż soczewica będzie miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.  

1

wtorek, 8 maja 2012

Ostatnio jestem jakimś hamburgerowym maniakiem. Testowałam Burger Bar na Olkuskiej, następnie Soul Food Bus, potem zaliczyłam Longera w BK na A2 a teraz wersja domowa.
Istna burger-mania ;)))

Składniki:
500g łopatki wołowej (sama zmieniłam)
2 jajka-opcjonalnie
1 drobno posiekana cebula
1 drobno posiekana chilli
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sól, sól ziołowa, pieprz, pimienton lub zwykła papryka w proszku i odrobina mielonego kminku
odrobina oliwy do smażenia

Składniki mieszamy i formujemy hamburgery i smażymy.
Tym razem podałam osobno do młodych ziemniaków i szparagów, ale zwykle podaję w bułce z ekstra plastrem boczku lub chorizo, musztardą, majonezem i ketchupem, plastrem marynowanego ogórka, cebuli i pomidora.


2

czwartek, 3 maja 2012

Korzystając z zapasu szparagów przywiezionego z Wielkopolski, kombinuję jak mogę. Niestety zapas szybko się kończy, więc mam zamiar odwiedzić polecane przez znajomych, podwarszawskie gospodarstwo - www.majlert.pl Jeśli ktoś z Was był, czekam na Wasze komentarze i opinie, co warto kupić i czy warto :)

Zupa wyszła mi nieskromnie mówiąc po prostu boska. I w dodatku sama ją wymyśliłam więc albo jest obiektywnie, niesamowicie pyszna, albo ja tak lubię szparagi, że jestem bezkrytyczna :D

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiego balsamico
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 2 szklanki bulionu (ja miałam domowy:)
  • papryczka chilli (mała lub połówka)
  • oliwa z oliwek
  • łyżka śmietany do podania
  • opcjonalnie starty parmezan (ale u mnie bez)
Szparagi czyścimy (ja obieram), kroimy na drobne kawałki - wtedy nie ma włókien po zmiksowaniu. Ziemniaki i cebulę kroimy w drobne, niekoniecznie równe kawałki. Jeśli robię krem, to tnę jak popadnie, zupełnie byle jak ;) W garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy szparagi, po chwili dodajemy cebulę, ziemniaki, wyciśnięty czosnek i chilli. Chwilę smażymy, ale nie dajemy się zarumienić. Zalewamy bulionem, dodajemy sól, pieprz, szczyptę kurkumy i łyżeczkę balsamico. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy. Podajemy z łyżeczką śmietany.



2

Już zapowiedziałam w domu, że szparagi będą codziennie do końca sezonu, czyli gdzieś tak około 20 czerwca. Chłopaki mają mi powiedzieć jak będą chcieli już coś innego, wtedy zostanę sama na szpargowym placu boju ;)
Dziś pieczone zaserwowałam pieczone, polane aromatyczną oliwą.

Składniki:


  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (czasem używam oliwy z zalewy z suszonych pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku - wyciśnięte
  • papryczka chilli
  • łyżka balsamico (gęstego, mój ulubiony il borgo del balsamico czerwony)
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: odrobina pimientonu lub pikantnej papryki
Szparagi czyścimy, ja nawet w zielonych obieram dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy oliwą wymieszaną z przyprawami, czosnkiem, chilli i balsamico. Przykrywamy folią do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Ja lubię lekko al dente, więc możecie je podpiec dłużej.
0

Wąż już drugi dzień upominał się o foccacię, w końcu nawet pomagał mi ją robić, prawie paląc przy tym mikser ;)
Pomyślałam, że tym zrobimy coś innego. Upiekliśmy pyszne muffinki z niespodzianką w postaci suszonego pomidora i pesto genovese oraz okrągłą foccacię z czosnkiem i chilli.

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży instant lub 300g pokruszonych drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 15g grubej soli morskiej (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki cukru
  • + dodatkowo oliwa do pieczenia  ok 100 ml
  • + garść grubej soli morskiej
  • + wyciśnięty ząbek czosnku wymieszany z oliwą, pimientonem (lub papryką w proszku), solą, posiekaną papryczką chilli
  • pesto
  • suszone pomidory
  • oliwki czarne
Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Możemy w razie potrzeby podlewać wodą lub podsypać mąką.
Dzielimy ciasto na dwie części. Z jednej powstałą foccacia a z drugiej muffiny.
Duża blachę polewamy oliwą, którą rozprowadzamy przy użyciu pędzelka. Możemy też lekko naoliwić ciasto, żeby nie przyklejało się do blachy. Rozciągamy ciasto na blasze, jeśli nie da się całkowicie rozciągnąć, nie ma się czym przejmować i tak za chwilę wyrośnie. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po 30 minutach posypujemy ciasto grubą solą. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Następnie robimy więcej dołków i polewamy wymieszanym z oliwą czosnkiem, chilli z przyprawami. Odstawiamy jeszcze na około 15-20 minut. Spryskujemy wodą lub rozprowadzamy a wierzchu wodę pędzelkiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Muffinki robimy z pozostałego ciasta. Nadziałam je pomidorkiem i pesto a w środek wbiłam czarną oliwkę. Posmarowałam wodą i dałam im chwilę urosnąć, następnie upiekłam razem z foccacią. Mufinnki piekły się 5 minut dłużej.
0

środa, 2 maja 2012

Przedstawiam Wam kilka moich pomysłów na upalne drinki :)))
1. Mrożona zielona herbata z cytryną i imbirem
do dzbanka: pokrojona plastry cytryna (opcjonalnie też limonka), cukier lub inny słodzik, jaki lubicie (ja użyłam ksylitolu), woda mineralna, szklanka zielonej herbaty - ostudzonej, plasterki imbiru (z kawałka wielkości kciuka) i lód lub do lodówki
2. Napój z trawa cytrynową i zieloną hernatą
Zagotowujemy trawę cytrynową z wodą i cukrem lub innym słodzikiem, dodajemy wodę mineralną gazowaną, szklankę zielonej herbaty i ewentualnie lód. Możemy też dodać cytrynę.
3. Truskawkowa margarita
Miksujemy truskawki z cukrem lub słodzikiem, dodajemy wodę mineralną do odpowiedniej konsystencji, możemy dodać pokruszony lód, sok z połówki cytryny i opcjonalnie w wersji wieczorowej pół szkanki tequili na dzbanek :)
4. Poncz z szampanem
Dzień wcześniej wieczorem zalewamy białym wytrawnym winem pokrojone brzoskwinie i ananasy z puszki lub inne owoce (ale trzeba doslodzić), zostawiamy na noc, następnie przed podaniem zalewamy szampanem
5. Sok z jabłek z miętą - wyciśnięty sok z jabłek, szklanka zaparzonej mięty, cukier (słodzik), lód
6. Banana Wave - Do dzbanka wrzucamy 2-3 banany, trochę lodu, mleko kokosowe, cukier trzcinowy, mleko (krowie), trochę soku z cytryny lub limonki i kilka kropel Angostury. Miksujemy i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.


0

Łączna liczba wyświetleń