Follow by Email

środa, 20 czerwca 2012

Sernik na zimno chodził za mną od kilku dni. Taki klasyczny z czerwoną galaretka i truskawkami. Ze względu na to, że unikam cukru i z powodu alergii postanowiłam zrobić jak najprostszą wersję.
Serniczki wyszły przepyszne.

Składniki:

  • 400g serka homogenizowanego naturalnego
  • 450g twarożku naturalnego (takiego zmiksowanego)
  • pół szklanki mleka 0%
  • kilka łyżek stewii w pudrze (lub cukru- jak wolicie)
  • pól laski wanilii
  • paczka żelatyny (około 10 łyżeczek)
  • 500g truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy ze stewią (do smaku) i 1/3 żelatyny.
Serki miksujemy mlekiem, ziarenkami z wanilii, stewią (do smaku) i żelatyna.
Na dno foremek do babeczek wylałam najpierw truskawki, odstawiłam do lodówki i następnie zalałam masą z serków. 
Wyszły naprawdę super :)
2

Od dwóch miesięcy jestem podle nękana przez alergię na "niewiadomoco", dlatego nie szaleję za mocno w kuchni. Odżywiając się raczej "mono". Im bardziej przetworzony produkt, tym gorzej się po nim czuję. Mam nadzieję, że to w końcu minie.
Dziś jednak postanowiłam zaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami.

Składniki:
  • kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta)
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu
  • sok z limonki
  • 250g mrożonych krewetek
  • papryczka chilli 
  • łyżka masła
  • kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • ocet lub sos balsamico
  • ser owczy lub inny typu grana padano
  • mieszanka sałat
  • pesto
Pomidory sparzyłam, obrałam, wycisnęłam jak cytrynę z wody i pestek i posiekałam. Doprawiłam wyciśniętym czosnkiem, sola, pieprzem i oregano i skropiłam oliwą, trzymając je jednak na sicie, żeby sok obciekł do końca.
Przekroiłam bułki, chlusnęłam na nie oliwy, położyłam na wierzch pomidory i zapiekłam.
W czasie, gdy bułki się zapiekały obrałam krewetki, skropiłam je sokiem z limonki, posoliłam i usmażyłam z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną chilli, szczyptą szafranu na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. 
Krewetki położyłam na upieczonej bułce i ozdobiłam domowym pesto. Podałam na sałacie, polanej oliwą i balsamico z kawałkami sera.
1

Łączna liczba wyświetleń