Follow by Email

czwartek, 29 listopada 2012

Uwielbiam tę lekką, chrupiącą sałatkę. Ostatnio trafiłam na ładne, małe cukinie idealne do carpaccio i wreszcie udało mi się je uwiecznić na zdjęciu.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • oliwa z oliwek
  • garść orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • grana padano
  • ocet jabłkowy (lub inny winny lub sok z cytryny)
Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw, następnie je solimy, dodajemy ocet (około 3 łyżek) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut i hartujemy w zimnej wodzie na cedzaku. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i uprażonymi orzeszkami pinii.


2

poniedziałek, 26 listopada 2012

Bardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw.

Składniki:
  • 500 mielonej cieleciny
  • 4 duże ziemniaki (przy IO mogą być bataty)
  • 1 duży bakłażan
  • puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru
  • garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej)
  • opcjonalnie: ser do posypania (u mnie cheddar)
  • oliwa z oliwek do smażenia

Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową.
Sos nr 1:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • mleko ryżowe
  • sól, gałka muszkatołowa
Sos nr 2:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki płatków z kaszy jaglanej
  • mleko ryżowe
  • sól, gałka muszkatołowa
Obydwa sosy mają to do siebie, że trzeba je gotować dłużej niż tradycyjny.
Najpierw roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę lub płatki i gotujemy próbując i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy solą i gałką.

W pierwszej kolejności kroimy w podłużne plastry bakłażana, solimy go i pozostawiamy, żeby puścił sok.
Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowej grubości talarki. Smażymy na oliwie z oliwek. Możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na blachę wysypujemy garść zmielonych migdałów (lub bułkę tartą), żeby ziemniaki nie przywarły i układamy usmażone plasterki. 
Bakłażana suszymy ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie.
Plastry bakłażana układamy na ziemniakach. 
Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy i ścieramy ser (Ci którzy nie jedzą mleka, chwilę odpoczywają;)
Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;)
Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy i starty ser. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach.

1

Eksperymentów ciąg dalszy i na szczęście udanych :))) Tym razem zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe ciasto! Zrobiłam bardzo mała okrągłą foremkę, bo się bałam, że nie wyjdzie. Tymczasem wyszło pyszne i na pewno będę powtarzała ten przepis lub wariacje na jego temat.

Składniki:
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (ja miałam zamrożona skórkę, którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki syropu ryżowego może być zastąpiony z agawy, klonowym lub miodem (nie jestem pewna, czy jęczmienny syrop ma gluten)
  • 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz)
  • 3 czubate łyżki namoczonego siemienia lnianego (może być zmiksowane lub nie)
  • opcjonalnie: gorzka czekolada na wierzch
Składniki mieszamy, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.


0

Kolejna pasta do pieczywa, nachosów i warzyw. podobna do guacamole, ale urozmaicona smakiem zielonego groszku i pikantnej chilli. Polecam tym, którzy mają zahartowane podniebienia, bo jest pikantna!

Składniki:
  • małe awokado
  • pół szklanki zielonego groszku (u mnie z mrożonki)
  • sok z połówki cytryny
  • papryczka chilli wypestkowana
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeża mięta lub kolendra
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Możemy orzeźwić tę pastę kolendrą lub miętą.

0

W ten weekend miałam jakąś "pastową", zrobiłam zrobiłam dwie pasty i jedno pesto :)
A ponieważ w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w całą masę, kasz, warzyw strączkowych, mąk bezglutenowych i innych śmiesznych i nowych dla mnie składników, postanowiłam zacząć je zużywać i odrobinę poeksperymentować.
Dalsza część eksperymentów w kolejnych postach :)

Składniki:

  • szklanka namoczonej wcześniej czerwonej soczewicy
  • marchewka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki namoczonych wcześniej pestek słonecznika
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • oliwa z oliwek lub z zalewy pomidorowej
Gotujemy soczewicę z pokrojoną marchewką aż zmiękną. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy słonecznik, czosnek, pomidory i oliwę, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

0

niedziela, 25 listopada 2012

Mój ukochany , mistrz patelni i  ,,złotych myśli" przygotował niedawno pyszne sardynki , w suszonych pomidorach,czosnku i papryczce chilli. Nie udało nam się tym razem kupić świeżych sardynek,wykorzystał Sielawę, piękną , błyszczącą rybkę,bardzo przypominającą poszukiwaną. Efekt piorunujący, znakomity smak , piękne kolory na talerzu i co najważniejsze, pokonany stereotyp, że ryba nie lubi suszonych pomidorów? Polecam.

składniki:
  • 4 sielawy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 pomidory suszone
  • 1/2 cebulki
  • oliwa z oliwek
  • gruba sól morska
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej po kolei smażymy czosnek w całości, lekko rozgnieciony, cebulkę drobno posiekaną,pokrojone chilli i pocięte suszone pomidory, Odstawiamy na chwilę. Ryby solimy od środka odrobiną grubej soli. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na złoty kolor Sielawy. na patenie z rybami dodajemy wcześniej przysmażone warzywa , chwilę smażymy wszystko razem i nakładamy na talerze. Najlepiej smakuje z opieczoną na maśle bagietką.
0


Pokochałam robić Pavlovą, jest pyszna lekka i świetnie pasuje do wykwintnych kolacji. Przed Wami przepis na ,mam wrażenie, najprostszy sposób zrobienia bezy i kremu. Polecam.


Składniki:

BEZA:
  • 5 białek
  • 300 g cukru białego 
  • szczypta soli
KREM:
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce  
Białka wraz solą ubijamy stopniowo dodając cukier. Długo miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem bezy zmniejszamy do 150 stopni (suszę zawsze z wentylatorem). Na papierze do pieczenia rysujemy koła, można wykorzystać talerze. Z tej ilości białek robię bezy o średnicy 24cm ,ale można zrobić mniejsze koła i wtedy beza będzie grubsza.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w piecu na kolejne 30 minut.



Śmietanę ubijamy na pianę,dodając w trakcie cukier puder. Radzę ubijać na małych obrotach,żeby uniknąć zważenia się śmietany. Po ubiciu dodajemy serek i mieszamy wszystko powoli łyżką lub szpatułką. Owoce myjemy i szykujemy do dekoracji.

Gotową i ostudzoną bezę układamy na talerzu , nakładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugą bezą. Resztę kremu nakładamy na  szczycie deseru i na nim układamy owoce. Można owoce umieścić również wewnątrz Pavlovej i też będzie pyszna i efektowna.
2

piątek, 9 listopada 2012

Ładne, aromatyczne polędwiczki z rozmarynem zapieczone w szynce parmeńskiej podałam wczoraj Chłopakom na obiad.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa około 1 kg (lub dwie mniejsze)
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • masło klarowane do smażenia
Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli.
Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory w mięsie.
Następnie zawinęłam każdy kawałek w 3 plastry szynki i włożyłam pod spód gałązki rozmarynu.
Polałam masłem z patelni i zapiekłam około 20 minut aż szynka się zarumieniła a mięso w środku dopiekło.

1

Łączna liczba wyświetleń