Follow by Email

poniedziałek, 28 stycznia 2013

ŁOSOŚ NA PARZE Z CYTRYNOWYM PUREE I CIEPŁĄ SAŁATKĄ ZE SZPINAKU Z TOFU

Dzisiaj po cudownym weekendzie urodzinowo-rocznicowym, zostaliśmy z Wężem sami w domu. Loczek wyjechał na ferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :)
Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem.

Składniki:
dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem
Sos:
łyżka syropu daktylowego
łyżka musztardy francuskiej
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich

Puree cytrynowe:
ugotowane ziemniaki
masło - 25 g
sól, pieprz - do smaku
skórka i sok połówki z cytryny - do smaku
łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone

Sałatka:
75 g listków szpinaku (pół paczki)
kilka łyżek oliwy z oliwek
papryczka chilli
2-3 łyżki sosu sojowego
prażony sezam
kilka kropel oleju sezamowego
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
wędzone tofu

Na oliwie podsmażamy czosnek i papryczkę (ja ją kroję na pół a później wyciągam), dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę tofu. Następnie doprawiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Posypujemy uprażonym sezamem.

5 komentarzy:

  1. całość razem musi wybornie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka mi cieknie! uwielbiam łososia.. tofu! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. niezłe niezłe - z łososiem raz się lubimy raz nie, ale na parze lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to Ci rozpusta bez dziecka!!! to puree mnie szalenie intryguję i już w ten weekend takie zrobię, bo musi być pyszne. Łososia na parze ubóstwiam i często go robię ze szpinakiem, ale nie w ten sposób. chętnie wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam
    Monika
    P.S. cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń