Follow by Email/Obserwuj przez Email

sobota, 16 lutego 2013

FRANCUSKI TORCIK A LA DOBOSCHI

Kiedy obiad zajmuje nam dużo czasu, ale marzy nam się pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :)



Składniki:
  • 2 gotowe płaty ciasta francuskiego
  • 1 duża śmietana 30%
  • duże opakowanie serka mascarpone
  • świeże truskawki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.

Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem.
Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe:)

4 komentarze:

  1. Pyszności, aż zachciało mi się czegoś truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest na prawdę pyszne i łatwe do zrobienia:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń