niedziela, 17 marca 2013

PAPRYCZKI FASZEROWANE MIĘSEM I JALAPENO

Do "Ryżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat.


Składniki:

  • 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • pół szklanki intensywnego bulionu
  • łyżeczka domowej wegety
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek


Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy do niej szczyptę cukru trzcinowego, chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni.



2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń