Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 10 czerwca 2013

KURCZAK PIECZONY Z MANGO

Uwielbiam tę wersję kurczaka. Zarówno pieczonego w całości jak i samych udek. Nigdy nie udało mi się zrobić, zdjęcia, chociaż gotuję go dosyć często. Teraz wreszcie mam zdjęcie i podaję przepis. Jest genialny.

Składniki:

  • cały kurczak lub części
  • 1 dojrzałe mango
  • 50 g masła
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, suszona szałwia, czerwony
  • pieprz w całości, czosnek w proszku eko lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku, suszony czosnek niedźwiedzi



Jeśli nie macie czerwonego pieprzu - można użyć zielonego tylko nie z zalewy. Choć czerwony ma specyficzny, lekko ziołowy smak. Podobnie z czosnkiem niedźwiedzim - można użyć np. estragonu lub innej przyprawy. Natomiast szałwia jest obowiązkowa :)

Kurczaka czyścimy, smarujemy oliwą z przyprawami, pod skórkę i do środka wkładamy kawałki masła i mango. Pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 220 stopni w zamkniętej brytfannie.



1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń