Follow by Email

czwartek, 8 sierpnia 2013

GAZPACHO ANDALUZ



Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne chłodniki, warto sobie przypomnieć o starym dobrym gazpacho :)
Gorąco polecam w tę zimną, prostą i orzeźwiającą zupę w te upalne dni :)

Składniki:

  • papryka (najlepiej jasno zielona)
  • ogórek
  • ząbek czosnku
  • 4-5 pomidorów bez skórki (ja czasem używam w puszce i dodaję też sos tomate frito)
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • sól, szczypta cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • woda
  • opcjonalnie: kromka białego chleba
  • opcjonalnie: jabłko

Wszystkie składniki kroimy (paprykę można też obrać ze skórki) i dokładnie miksujemy, dolewamy wodę, żeby konsystencja nie była zbyt gęsta, doprawiamy solą, oliwą, octem i cukrem.

4 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń