wtorek, 10 września 2013

PATATAS CON SALSA BRAVA

Czyli ziemniaczki w pysznym, ostrym sosie :) Z tym sosem można podać też pieczone bataty, topinambur lub inne warzywa.

Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia.
Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :)


Składniki na sos:
  • cebula
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka  pimentonu - wędzonej hiszpańskiej papryki (ostrej lub pikantnej)
  • papryczka chilli bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • ja dodałam jeszcze świeży estragon :)
Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną dowolnie, następnie dodajemy papryczkę chilli i czosnek, kiedy cebula się udusi, dodajmy obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy pimientonem, solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż sos się zredukuje i będzie miał pomarańczową barwę. Papryczkę chilli wyciągam, ale można ją zostawić, wtedy salsa będzie ostrzejsza. Dodajemy ocet balsamiczny i miksujemy.

Podajemy z upieczonymi lub usmażonymi na oliwie z oliwek na sposób dowolny ziemniakami.

Mój sposób: pokrojone, obrane ziemniaki zalewam wrzątkiem i solę, zostawiam na kilka minut. Odcedzam i przekładam do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, solę, pieprzę i dodaję przyprawy, na które akurat mam ochotę. Piekę w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem około 30 minut.

2 komentarze:

  1. Oj, przeczytałam, że salsa jest z teściowych i coś się mocno nie zgadzało. Szkoda, że u mnie w domu jedynie ja lubię ostrzejsze rzeczy i taka salsa odpada bo wygląda zachęcająco.
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe faktycznie ;) z teściowych najlepsza lol, w końcu nazywa się "brava" (z hiszp. dzika, wściekła, ostra) ;))))

      Łagodną wersję jadłam w restauracji, dodaj po prostu łagodny pimienton i pomin chilli - będzie dobra :)

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń