Follow by Email/Obserwuj przez Email

środa, 11 września 2013

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, POMIDORKAMI I ORZECHAMI + CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ I CYTRYNĄ + KURKI Z ESTRAGONEM

Jeszcze niestety trzyma mnie przeziębienie i zamiast popołudniu położyć się do łóżka, naszło mnie na gotowanie. Zrobiłam zupę tajską z krewetkami, pieczoną paprykę z fetą, szpinak z gorgonzolą, kurki, cielęcinę... Ech! Zaraz się chyba jednak położę, bo limit energetyczny na dziś został wyczerpany ;)



SOS ZE SZPINAKU

  • 500g świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • garść pokruszonych orzechów wsłoskich
  • kawałek gorgonzoli około 150g
  • sól, pieprz
  • 250g pomidorków koktajlowych
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, orzechy, pieprz, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy umyty i lekko pokrojony szpinak. Po chwili dorzucamy pomidorki i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy gorgonzolę i smażymy aż się rozpuści. 

KURKI
  • 250 g kurek
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • świeży estragon
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy umyte kurki i smażymy, doprawiamy do smaku.

CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ
  • kawałek zadniej cielęciny
  • kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej
  • pęczek szałwii
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 100g masła
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: płaska łyżka mąki
Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką.

3 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń