Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 26 lutego 2013

Dzisiaj pracowałyśmy sobie z Doboshi a w przerwie pojechałyśmy na zakupy. Kupiłam ponad kilogramowe opakowanie muli. I postanowiłam po raz pierwszy zrobić samodzielnie spaghetti alle vongole (chociaż zostałam poprawiona przez grupę Zdrowo Podjeść, że tak naprawdę moje małże to nie vongole, co jest możliwe, bo te na zdjęciu pochodzą z Norwegii).
Właściwie mogłyby być same mule, bo nie jem makaronu ze względu na gluten. Ale dorobiłam makaron, ponieważ bałam się, że Chłopaki zaczną marudzić, że ich głodzę. Chociaż sami przyznali, że nie był potrzebny, bo mule wyszły same w sobie dobre. Chociaż Loczek zaznaczył, że "to nie do końca jego smaki". Natomiast moje w 100% i na pewno będę je robić częściej.

Składniki:
  • 1 kg muli
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki z pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g masła
  • szklanka wina
  • sól do smaku

Na oliwie z masłem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę a następnie czosnek. Smażymy przez chwilę. Mule płuczemy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy, zamknięte wrzucamy na patelnię. Jak się pootwierają, podlewamy winem. Gotujemy około 10 minut.

Podajemy z makaronem lub bagietką lub jemy same popijając białym winem :)

3

sobota, 23 lutego 2013

Pomysłów kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:)

  składniki:
  • 1 kg surowego schabu bez kości
  • cukier biały
  • sól morska gruboziarnista
  • pimenton  (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana)
  • pieprz czarny
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • pończocha 
  • 2 ząbki czosnku
Opis działania krok po kroku:

 Mięso,myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do lodówki na 24 godziny , zakrywając naczynie folią.






Po 24 godzinach mięso myjemy , pod bieżącą , zimną wodą i osuszamy ręcznikiem. Obtaczamy w soli morskiej i władamy do lodówki na 24 godziny , nie zapominając o folii.





Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!!










Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej niż 4 dni:)
5

 
składniki:
  • świeży filet z łososia
  • dymka
  • chilli
  • świeża kolendra
  • olej arachidowy
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy tamari (bezglutenowy)
  • 1/2 cytryny
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na cieniutkie plastry. Dymkę , chilli i kolendrę drobno siekamy , i mieszamy w misce z olejem arachidowym, oliwą , sosem sojowym i sokiem z cytryny. Łososia układamy na talerzu i polewamy sosem. Gotowe:) 
5

piątek, 22 lutego 2013

Powstały z litości nad dojrzałymi bananami :)
Super - ekspresowe ciastka! Miękkie i wilgotne w środku. Można do środka dodać dżem lub czekoladę.

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g masła (miękkiego) lub adekwatna ilość oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki słodu daktylowego lub zmielone daktyle
  • 2 jajka lub pół szklanki namoczonego siemienia lnianego/babki płesznik
Rozgniecione widelcem banany, masło, jajka, słód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy. Wlewamy w w foremki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.


2

poniedziałek, 18 lutego 2013

Składniki:
  • wydepilowana kaczka
  • kilka jabłek
  • sól
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek majeranku
Marynata:
  • oliwa
  • 3 łyżki octu balsamico bianco
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki octu słodowego
  • 3 łyżki słodu daktylowego (może być też syrop klonowy albo miód)
Kaczkę nacieramy solą, majerankiem i marynatą. Jabłka kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Zostawiamy na noc.
Pieczemy około 2-3 godzin w temperaturze  200 stopni.

2

niedziela, 17 lutego 2013

Dzisiaj rano Andrzej powitał mnie "koktajlem życia" (tak go właśnie nazywa). Pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój w sam raz na mroźne poranki:)



Składniki:
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza obrana ze skórki
  • pęczek natki pietruszki
  • 3/4 liście sałaty masłowej
Wszystkie składniki miksujemy, dolewając odrobinę wody niegazowanej,do otrzymania konsystencji musu.Gotowe:)
1

sobota, 16 lutego 2013

Kiedy obiad zajmuje nam dużo czasu, ale marzy nam się pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :)



Składniki:
  • 2 gotowe płaty ciasta francuskiego
  • 1 duża śmietana 30%
  • duże opakowanie serka mascarpone
  • świeże truskawki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.

Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem.
Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe:)
4

Dzisiaj na naszym stole zagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:)

Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego.

Składniki na ciasto:
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ziemniaki
  • 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Robimy z nich puree i studzimy. Dodajemy parmezan, jajko,drobno pokruszone pieczywo i oliwę. Możemy doprawić do smaku, uwaga z solą ponieważ parmezan jest bardzo słony. Z zagniecionego ciasta formujemy klopsiki i wkładamy do lodówki na okolo 1 godzinę.

 

Składniki na puree z gruszki:
  • 3 gruszki
  • 250 ml białego wina 
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
Obrane i oczyszczone z nasion gruszki gotujemy w winie z wodą i cukrem,zalewając je tak aby były przykryte płynem.Miękkie gruszki odcedzamy i miksujemy na puree.

Klopsiki ugotować w bulionie,pilnując żeby się nie rozpadły( nie doprowadzamy bulionu do wrzenia). Gotujemy krótko około 2-3 minuty. 
Na talerzu nakładamy puree z gruszki a na nie klopsiki. Całość polewamy roztopionym masłem z dodatkiem świeżej szałwii.






0

czwartek, 14 lutego 2013

Dzisiaj postanowiłam zrobić dzieciakom, z Przedszkola 71, Walentynkową niespodziankę. Upiekłam ciasteczkowe serducha i razem z maluchami ozdabialiśmy je słodkimi lukrami,posypkami i cukiereczkami. Zabawa była świetna,buziaki uśmiechnięte i oblepione posypką:) przecież nic nie może się zmarnować:) W podziękowaniu maluchy zaśpiewały dla mnie dwie piosenki i uścisnęły mnie mocno:) Widok dumnej miny Adasia-bezcenne:)))

WIDOCZNE NAZWY PRODUCENTA NIE SĄ REKLAMĄ!!!!












1

niedziela, 10 lutego 2013


składniki:
  • filet świeżego łososia
  • porcja gotowego ciasta francuskiego(kupuję w lidlu)
  • świeży szpinak
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak umyć ,osuszyć i podsmażyć na maśle. Na cieście francuskim położyć połowę szpinaku, filet łososia i przykryć go resztą szpinaku. Zawinąć ciasto i posmarować  wierzch rozmąconym jajkiem.   



3

czwartek, 7 lutego 2013

Wczoraj dostałam od Mamy wiele darów. W tym kiszoną kapustę i ogórki. Kapusta rzadko gości na naszym stole i po wykorzystaniu części na surówkę, nie bardzo wiedziałam, co ciekawego zrobić z resztką, która mi została. Ogórków też było sporo i takich dosyć słonych, więc postanowiłam zrobić soliankę, zupę, której nigdy w życiu nie próbowałam. Rozpoczęłam research na Youtube i na fejsbukowej grupie Zdrowo Podjeść. Dostałam kilka przepisów. Filmiki na Youtube nieco mnie wystraszyły, ze względu na dziwne mortadelo-podobne wędliny, które były wrzucane do zupy. Wąż potwierdził, że jest to najtańsza rosyjska zupa. Taka chyba trochę śmieciucha ;)
Do mojej podeszłam ambitnie, udałam się na bazarek do Pani Eli i kupiłam po kawałku mięcha. Odrobinę też zmieniłam przepis, sugerując się tym, co radzili mi bardziej doświadczeni koledzy.
Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;)

Składniki:

  • kawałek wołowiny 
  • kawałek cielęciny
  • kawałek wieprzowiny
  • kawałek wędzonki np. boczku
  • kawałek kiełbasy
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ogórków
  • odrobina kapusty kiszonej
  • 150g masła
  • oliwa z oliwek
  • garść kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • cytryna


Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek i kiełbasę na koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki ogórki i kapustę. Gdy mięso już było miękkie dodałam cebulę, ogórki i kapustę. Doprawiłam kminkiem, solą i pieprzem. Podałam z plasterkiem cytryny i pajdą chleba Karol :)

0


Jedyne pączki, jakie lubiłam i z przyjemnością jadłam robiła moja Babcia Irenka. Babcia odeszła równo rok temu, za kilka dni miałaby 100 lat. Jej pączki są słynne w całej rodzinie i wśród przyjaciół.
W tym roku nie pochodzę do ich robienia. Również ze względu na gluten. Jeśli macie ochotę, przepis na pączki i faworki Babci Ireny znajdziecie tutaj.
A kupowanych pączków - nie chcę.

Postanowiłam za to zrobić hiszpańskie churros, ale bezglutenowe, więc był to eksperyment. I wyszły super! Właśnie podkradam kolejnego i popijam moją "kawą" z kardamonem :)

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej - w wersji bezglutenowej pół na pół: mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana
  • 50 g masła
  • 250 g wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa do smażenia (ja smażyłam na z oliwek, bo skończył mi się olej)
  • cukier puder i cynamon do posypania



Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy do niego sól i jajko i mieszkamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Przekładamy ciasto w rękaw cukierniczy i wyciskamy bezpośrednio na tłuszcz. Gdy churros się zarumienią, wyjmujemy je na papier, żeby odsączyć z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. 
1

Dostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;)
Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością.

Składniki:

  • 250g krewetek
  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • cebula
  • czosnek
  • słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka z pietruszki
  • sok z cytryny
  • pikantna papryka w proszku może być pimienton

Krewetki obieramy, skrapiamy cytryną, oprószamy papryką i smażymy na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Cebulę i czosnek drobno kroimy, następnie podsmażamy razem z bazylia i oregano, dodajemy startą na tarce, na grubych oczkach cukinię. Dodajemy tomate frito i krewetki. Chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem, posypujemy natką z pietruszki.


1

sobota, 2 lutego 2013

Domowa wegeta od Cioci Grażynki: 250g suszonej włoszczyzny, 3 łyżki soli morskiej, 3 łyżki kurkumy, 2 łyżki czosnku granulowanego, opcjonalnie suszony lubczyk lub pietruszka.

3

Łączna liczba wyświetleń