Follow by Email/Obserwuj przez Email

środa, 29 maja 2013

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Tym razem przygotowałam wraz z innymi tapas szparagi z chorizo i tomate frito.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • kiełbaska chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek tomate frito
  • sól, pimienton
Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Doprawiamy solą i pimientonem. Na koniec dodajemy kilka łyżek sosu tomate frito.
2

niedziela, 19 maja 2013

Wczoraj na deser dla gości przygotowałam mini-Pavlowe, które nie wyszły wcale takie mini jak zakładałam ;)

Przepis na podstawie Pavlovej Doboshi z drobnymi zmianami.



Składniki:

  • 4 białka
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • masa: zmiksowane 250 g serka mascarpone i 250 g śmietany kremówki dosłodzone do smaku cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub wanilię.
  • truskawki
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder. Tyle, żeby masa miała gęstą konsystencję jak na zdjęciu.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, pieczemy 30 min z wentylatorem następnie zmniejszamy temperaturę do 80-100 stopni i suszymy przez kolejną godzinę.
Bezy przekładamy masą i truskawkami.

2

czwartek, 16 maja 2013

Hiszpańskie smaki są bliskie memu sercu i żołądkowi, co często znajduje odzwierciedlenie w moich przepisach.
Chciałabym Wam serdecznie polecić sklep internetowy www.hiszpanskismak.pl 
Zachęcam do polubienia naszej strony na facebook'u
www.facebook.com/tak.smakuje.Hiszpania

Produktów polecać Wam nie muszę, jestem pewna, że zakochacie się w nich tak jak ja, gdy tylko ich spróbujecie.
Wspaniałej jakości oliwki i oliwa, doskonałe, aromatyczne wędliny: jamon, cecina, morcilla, wyśmienite kiełbasy: chorizo, fuet, sobrasada. Wspaniałe i przystępne cenowo wina.

Od 16-19 maja jesteśmy w Blue City w Warszawie, koniecznie nas odwiedźcie i spróbujcie naszych rarytasów.
Od 24-26 maja mamy gościnne występy w Płocku podczas Jarmarku Tumskiego.

Informacje o kolejnych degustacjach w różnych miastach polski będzie można znaleźć na fan page'u Hiszpańskiego Smaku i na naszym blogu na www.hiszpanskismak.pl


0

poniedziałek, 13 maja 2013

Kiedyś podczas wakacji w Hiszpanii upiekliśmy z Wężem przepyszną doradę. Cały czas pamiętamy ten smak i dzisiaj zafundowaliśmy sobie wakacyjne wspomnienie na talerzu :)


Składniki dla dwóch osób:
  • 2 wypatroszone dorady
  • 2 plastry masła (u mnie z solą morską)
  • garść posiekanej natki z pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • chlust oliwy z oliwek
  • cytryna
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
Doradę płuczemy w zimnej wodzie, solimy z każdej strony, środek smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z oliwą i solą, wkładamy kilka gałązek tymianku, plaster masła i plaster cytryny.
Podałam z młodymi ziemniakami, ze szpinakiem i smażonymi z chilli szparagami.


1

poniedziałek, 6 maja 2013


Nareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem.

Składniki:
  • pół kilograma szparagów
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • chlust oliwy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • papryczka chilli - opcjonalnie
  • dodatki: oliwa smakowa, pesto z bazylii, parmezan
Cebulę, czosnek, selera i pietruszkę podsmażamy na odrobinie oliwy. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Około 15 minut. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Możemy podać z płatkami parmezanu, oliwą lub pesto.
1

Łączna liczba wyświetleń