Follow by Email

środa, 11 września 2013

Jeszcze niestety trzyma mnie przeziębienie i zamiast popołudniu położyć się do łóżka, naszło mnie na gotowanie. Zrobiłam zupę tajską z krewetkami, pieczoną paprykę z fetą, szpinak z gorgonzolą, kurki, cielęcinę... Ech! Zaraz się chyba jednak położę, bo limit energetyczny na dziś został wyczerpany ;)



SOS ZE SZPINAKU

  • 500g świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • garść pokruszonych orzechów wsłoskich
  • kawałek gorgonzoli około 150g
  • sól, pieprz
  • 250g pomidorków koktajlowych
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, orzechy, pieprz, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy umyty i lekko pokrojony szpinak. Po chwili dorzucamy pomidorki i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy gorgonzolę i smażymy aż się rozpuści. 

KURKI
  • 250 g kurek
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • świeży estragon
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy umyte kurki i smażymy, doprawiamy do smaku.

CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ
  • kawałek zadniej cielęciny
  • kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej
  • pęczek szałwii
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 100g masła
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: płaska łyżka mąki
Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z powrotem na patelnię i zagęszczamy mąką.
3

wtorek, 10 września 2013

Czyli ziemniaczki w pysznym, ostrym sosie :)
Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia.
Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :)


Składniki na sos:
  • cebula
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka  pimentonu - wędzonej hiszpańskiej papryki (ostrej lub pikantnej)
  • papryczka chilli bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • ja dodałam jeszcze świeży estragon :)
Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną dowolnie, następnie dodajemy papryczkę chilli i czosnek, kiedy cebula się udusi, dodajmy obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy pimientonem, solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż sos się zredukuje i będzie miał pomarańczową barwę. Papryczkę chilli wyciągam, ale można ją zostawić, wtedy salsa będzie ostrzejsza. Dodajemy ocet balsamiczny i miksujemy.

Podajemy z upieczonymi lub usmażonymi na oliwie z oliwek na sposób dowolny ziemniakami.

Mój sposób: pokrojone, obrane ziemniaki zalewam wrzątkiem i solę, zostawiam na kilka minut. Odcedzam i przekładam do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, solę, pieprzę i dodaję przyprawy, na które akurat mam ochotę. Piekę w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem około 30 minut.
2

Łączna liczba wyświetleń