piątek, 27 czerwca 2014

Naszło mnie na wegańską dietę. Teraz jest najlepszy moment na świeże i młode warzywa i owoce.
Postanowiłam sobie zrobić kilka dni jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach.



Składniki: 

  • liście młodej kapusty (wcześniej sparzone)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 dużych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 garści natki z pietruszki
  • garść koperku
  • garść natki z pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 dojrzałe pomidory malinowe
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki (pimienton)
  • łyżka siemienia lnianego zmielonego
1 cebulę, czosnek, marchew, selera, piertruszkę podsmażamy na oliwie z odrobiną wody. przekładamy do miski. Podsmażamy drobno pokrojone pieczarki (na suchej patelni). Wszystkie usmażone/uduszone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym, natką z pietruszki, posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty. 
Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. 
Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni.

1

Łączna liczba wyświetleń