czwartek, 24 stycznia 2019

CIASTECZKA KRUCHE PYSZNE WELI

Kruche ciasteczka, które robi moja Teściowa i dla których grzeszę glutenem ;)


Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 150g masła zamrożonego
  • 2 jajka duże
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania
Mąkę przesiać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
Masło zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Zmieszać z mąką.
Wbić dwa całe jajka, dodać szczyptę soli, śmietanę i szybko zagnieść.
Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Przed wyłożeniem na blachę jeszcze raz zagnieść.
Rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Posypać cukrem.
Piec 30 minut pierwszą partię w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Drugą partię 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń