sobota, 23 lutego 2019

Nasz klasyk: steki, fryty z rozmarynem, sałatka i masło smakowe

🥩🥩🥩Steki z frytami to nasz klasyk 👌🏻👌🏻👌🏻
Ostatnio furorę robią też frytki smażone na oliwie z oliwek (lub miksoe oleju rzepakowego z oliwą - zależy, co jest w domu) z gałązką rozmarynu i kilkoma ząbkami czosnku.  Po postu sztos! Domowe fryty robię od kilku lat metodą mojej koleżanki Marty: pokrojone ziemniaki blanszuję i suszę. Frytki są wtedy bardziej chrupiące.


Przepisów na steki na blogu jest kilka np. tutaj
Te z filmiku usmażyłam tym razem na odrobinie klarowanego masła.
My lubiny medium rare. Więc smażę mięso dosyć krótko w zależności od grubości kawałka.
Do steków zrobiłam dwa masła smakowe, które wykorzystałam również do innych dań.

Masło koperkowo cytrynowe:
  • 100 g masła
  • skórka z 1/4 ekologicznej cytryny (starta lub zblendowana)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek
Masło pietruszkowe
  • 100 g madła
  • garść posiekanej natki z pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • killa kropel soku z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń