wtorek, 5 maja 2020

Polędwiczki w pieprzu cytrynowym

To jest prawdziwy sztos z dosłownie kilku składników.
Zwykle robię więcej, żeby później mieć na zimno na kanapki lub do sałatek.



Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe (u mnie dwie małe)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Masło klarowane - ze dwie łychy czubate
  • Łyżeczka masła zwykłego
  • Opcjonalnie: chlust bianco
  • Opcjonalnie: łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pokrojone na trzy większe kawałki polędwiczki, posolone i nieźle popieprzone cytrynowym pieprzem wrzuć na rozgrzane klarowane masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i obsmaż z każdej strony. Skrop cytryną (możesz też chlusnąć białym wytrawnym). Po chwili zmniejsz ogień. 
Niech polędwiczki dojdą (ale niech nie zamienią się w suchy wiór). Na koniec dodaj łyżeczkę masła i możesz zakończyć całą procedurę. Lub wymieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i zagęścić, żeby powstał sos (polecam!). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń