Cytryna & Co.
sobota, 10 maja 2025

Zapiekanka ze szparagami

›
Zapiekanka- ziemniaczanka lub #tortilla na sobotni #brunch a raczej śniobiad (bo brunch to w Warszawie 💕- sorry za suchara, nie mogłam się ...
sobota, 18 stycznia 2025

Papryczki padron z solą wędzoną

›
To jest chyba jedna z najprostszych przekąsek ever ;) Potrzebujemy papryczki, sól, oliwę i patelnię. Papryczki dosyć mocno trzeba przypiec n...

Sznycle cielęce z boczniakami

›
Dziś zrobiłam  na kolację sznycelki cielęce z ziołami i boczniakami królewskimi. Składniki : Sznycle cielęce ok. 400 gramów  Boczniaki króle...
niedziela, 1 września 2024

Smalczyk z kurkami

›
Bardzo lubię mieć w lodówce domowej roboty smalczyk. I żeby nie było nudno, wymyślam sobie nowe smaki. Ten z kurkami jest fantastyczny zarów...
sobota, 10 sierpnia 2024

Pasta z sardynek

›
Bardzo lubię różne rybki w puszce lub słoiku, ale mam tendencję do magazynowania ich 😄  Przywożę je namiętnie z Włoch lub gdy wypatrzę na s...
sobota, 9 września 2023

Tonnarelli z kwiatami cukinii i krewetkami

›
Kocham Włochy i uwielbiam tu przyjeżdżać. Niezależnie od regionu. Zawsze mówię, że nie wystarczy jednego życia, żeby „spróbować” w pełni Ita...
piątek, 4 sierpnia 2023

Pasta umami

›
To danie to czysta profanacja aglio olio e peperonciono. Jest petardą smaku umami i mimo, że sycące nie da się zjeść tylko jednej porcji. Sk...
piątek, 5 maja 2023

Tak jakby luksusowa kanapka z Biedry

›
Łapcie przepis na sztosową i tak jakby luksusową kanapkę ze składników głownie z @biedronka  Składniki: 👉🏻Panini z serii włoskiej (przekro...
piątek, 7 kwietnia 2023

Krem z porów

›
Czy jeśli napiszę, że chodziły za mną pory, dziwnie to zabrzmi ;)? Chodziły i wychodziły. Być może to jakiś algorytm, Google i inne takie ju...
niedziela, 12 lutego 2023

Tortellini z Mortadelą (tortellini bolognesi)

›
Tortellini bolognesi to tradycyjne danie z regionu Emilia Romagna. Przygotowywałam je już kilka razy i zawsze cieszyły się dużym uznaniem. P...
sobota, 22 października 2022

Kapelusze podgrzybków w białym winie

›
Podgrzybki, to są NADgrzybki! Kapelusze rydzów na maśle - znałam i robiłam, ale nigdy nie wpadłam, żeby usmażyć kapelusze podgrzybków. Aż do...
niedziela, 16 października 2022

Sałatka z figami

›
  Prosta i fantastyczna sałatka, którą podałam dziś na kolację z totalnie mega wypasionymi polędwiczkami w zielonym pieprzu, boczku , z kape...

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, w boczku, winie z grzybami

›
Jestem totalną jesieniarą i kocham polską, złotą jesień, zapach ziół z ogrodu, kolory, a przede wszystkim spacery po lesie i grzybobranie! S...
czwartek, 5 maja 2022

Danie jednogarnkowe ze szpinakiem, szparagami i kurczakiem

›
Niby danie jednogarnkowe, ale kilka garnków pobrudziłam. I powiem Wam, że było warto. Chociaż mój Mąż twierdzi, że jak coś jest z ziemniaczk...

Szpinak z pistacjami

›
Ostatnio na szparagowej fali stworzyłam danie jednogarnkowe, którego jednym ze składników był szpinak z pistacjami.  Taki szpinak to fajna p...
sobota, 19 marca 2022

Kimchi z ogórka

›
Pyszna sałatka z ogórka, która na stałe od dłuższego czasu gości w naszym menu. Składniki: Ogórki najlepiej bio 2 szt długie i ze skórką lub...

Mizeria wegańska

›
Od wielu lat z mleka krowiego jem tylko masło, więc tradycyjna mizeria z kwaśną śmietanką odpada. Alergiczne duszenie się w nocy nie jest wa...
czwartek, 23 grudnia 2021

Świąteczny kisiel z żurawiny

›
Przepis na świąteczny, pyszny kisiel:  ♥️ 2 szklanki zmrożonej uprzednio żurawiny ♥️ 6 szklanek wody ♥️ przyprawy: cukier do smaku, gałązka ...
czwartek, 14 października 2021

Risotto z dynią

›
🎃🍂🍁🎃 Jesienne sezonowe super łatwe i pyszne risotto z dynią, to jedno z naszych ulubionych sezonowych dań. To taki cieplutki comfort foo...
niedziela, 28 marca 2021

Kiełbasa w słoiku

›
W Wielkopolsce, gdzie spędzam dużo czasu, a może nawet już mieszkam :), kiełbasa w słoiku jest bardzo popularna. Mam swoich ulubionych lokal...
poniedziałek, 1 marca 2021

Włoskie klopsiki / Italian meatballs

›
Włoskie klopsiki: 500 g mięsa mielonego wołowego, ok 100 g parmezanu (w wersji bezmlecznej - drożdże nieaktywne), natka z pietruszki, 2 ząbk...
niedziela, 20 grudnia 2020

Nalewka świąteczna🎄

›
Jest to nalewka, którą robię już trzeci rok z przepisu Oli Em z moimi małymi modyfikacjami. Moim zdaniem, jest wyśmienita, pachnie i smakuje...
poniedziałek, 12 października 2020

Kurkumix moja bomba odpornościowa

›
Pierwszą butelkę dała mi moja Sis, szybko ją wypiliśmy. Postanowiłam zrobić swoją wersję, która wyszła bardzo smaczna. Wzbogaciłam ją też o ...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.