Pyszna sałatka z ogórka, która na stałe od dłuższego czasu gości w naszym menu.
Składniki:
- Ogórki najlepiej bio 2 szt długie i ze skórką lub ogórki mini ok 250g (ze skórką - obierane szybciej więdną i są mniej apetyczne)
- Łyżeczka soli
- 3 łyżki sosu sojowego (bez glutenu- sosu tamari)
- Czubata łyżka papryki koreańskiej gochugaru (link Allegro) jeśli nie macie- sriracha lub papryczka chilli posiekana
- 2 ząbki czosnku starte lub wyciśnięte przez praskę
- Dymka ze szczypiorkiem pokrojona w piórka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Łyżka octu ryżowego lub jabłkowego (lub, jaki macie)
- Ew sok z cytryny/limonki
- Łyżka sezamu (można uprażyć na suchej patelni)
Ogórki myjemy, kroimy w kostkę lub w dowolne kwałki (nie za małe), solimy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Teoretycznie można je jeść od razu, ale najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy się „przegryzą”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋