Follow by Email

wtorek, 10 września 2013

PATATAS CON SALSA BRAVA

Czyli ziemniaczki w pysznym, ostrym sosie :)
Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia.
Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :)


Składniki na sos:
  • cebula
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka  pimentonu - wędzonej hiszpańskiej papryki (ostrej lub pikantnej)
  • papryczka chilli bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • ja dodałam jeszcze świeży estragon :)
Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną dowolnie, następnie dodajemy papryczkę chilli i czosnek, kiedy cebula się udusi, dodajmy obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy pimientonem, solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż sos się zredukuje i będzie miał pomarańczową barwę. Papryczkę chilli wyciągam, ale można ją zostawić, wtedy salsa będzie ostrzejsza. Dodajemy ocet balsamiczny i miksujemy.

Podajemy z upieczonymi lub usmażonymi na oliwie z oliwek na sposób dowolny ziemniakami.

Mój sposób: pokrojone, obrane ziemniaki zalewam wrzątkiem i solę, zostawiam na kilka minut. Odcedzam i przekładam do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, solę, pieprzę i dodaję przyprawy, na które akurat mam ochotę. Piekę w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem około 30 minut.

2 komentarze:

  1. Oj, przeczytałam, że salsa jest z teściowych i coś się mocno nie zgadzało. Szkoda, że u mnie w domu jedynie ja lubię ostrzejsze rzeczy i taka salsa odpada bo wygląda zachęcająco.
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe faktycznie ;) z teściowych najlepsza lol, w końcu nazywa się "brava" (z hiszp. dzika, wściekła, ostra) ;))))

      Łagodną wersję jadłam w restauracji, dodaj po prostu łagodny pimienton i pomin chilli - będzie dobra :)

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń