Follow by Email/Obserwuj przez Email

sobota, 14 grudnia 2013

ŚLEDŹ X 3: Korzenny z syropem klonowym, tatar ze śledzia z buraczkami, śledzik w oleju z gorczycą

Trzy rodzaje świątecznego śledzika! Sama nie wiem, który lepszy.

Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę.

ŚLEDŹ KORZENNY
Składniki:

  • 500g filetów śledziowych 
  • 2 cebule
  • szklanka octu balsamicznego
  • pół szklanki octu słodowego
  • pół szklanki oleju z orzechów włoskich
  • łyżka przyprawy do piernika, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • liść laurowy - po jednym na słoiczek
  • ziele angielskie - po 2-3 ziarna na słoiczek
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • gwiazda anyżu - po jednej na słoiczek
  • plaster imbiru - po jednym na słoiczek
Śledzie kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i zalewamy zalewą przygotowaną z octu, oleju i przypraw.

ŚLEDŹ W OLEJU Z GORCZYCĄ
Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych 
  • olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, lniany lub miks 
  • liść laurowy - po jednym na słoik
  • pół łyżeczki białej gorczycy - na 1 słoik
  • łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej - po jednej na słoik
  • ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik
  • pieprz
  • 2 cebule
Śledzie kroimy i wkładamy do słoików z cebulą i przyprawami. Zalewamy olejem

TATAR ZE ŚLEDZIA I BURAKÓW  (nie IO)
Składniki:
  • 500g filetów śledziowych 
  • 100 ml oleju z orzechów laskowych
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 ugotowane lub opieczone buraki
  • 2 garści rodzynek
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • pieprz
Śledzie, cebulę, buraki i jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z orzechami., rodzynkami i doprawiamy olejem, pieprzem i octem (do smaku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń