Follow by Email

sobota, 4 stycznia 2014

REWELACYJNY KLOPS Z CIELĘCINY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Dzisiaj zrobiłam tak pyszny zestaw na obiad, że na kolację zjedliśmy jeszcze raz to samo! Szybciutko zapisuję, bo boję się, że zapomnę, a wtedy Wąż będzie niepocieszony :)

Składniki:

  • 600 g mielonej łopatki cielęcej
  • mały por
  • kilka suszonych pomidorów
  • dwie garści kaparów
  • świeża szałwia zmiksowana drobno z oliwą z oliwek- około 2 łyżek
  • jajko
  • 150-200g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plastry
  • sól
  • pieprz
  • 2 kulki mozzarelli
Pieczone warzywa: kilka ziemniaków, 2 marchwie, cukinia, żółta i czerwona papryka, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku - wymieszane z odrobiną oliwy z oliwek i masłem oraz zmiksowanym świeżym lubczykiem, solą, pieprzem i miksem ziół do sałatek/prowansalskich.

Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy plastry szynki parmeńskiej, tak, żeby część wychodziła poza boki. Na szynce układamy pokrojonego pora, kapary, suszone pomidory i kawałki mozzarelli (drugą część mozzarelli zostawiamy).
Cielęcinę mieszamy dokładnie z jajkiem, solą, pieprzem i zmiksowaną szałwią. Ja mam często w ten sposób zamrożone zioła. Układamy warstwę cielęciny i przyklepujemy. Na wierzchu układamy resztę mozzarelli, przykrywamy szynką parmeńską i pieczemy około 45 minut w temperaturze 220 stopni. 
Pieczemy w tym samym czasie co warzywa.



1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń