Follow by Email

piątek, 16 kwietnia 2010

STEK Z PARMEZANEM I BALSAMICO

Steki w trochę innym wydaniu. Prawdziwa gratka dla mięsożerców :)

Składniki:
polędwica wołowa (4-6 steków)
łyżka masła
starty parmezan lub grana padano
gęsty ocet balsamiczny (lub sos balsamiczny)
pieprz, sól

Steki smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Po przełożeniu na przypieczoną stronę kładziemy kawałek masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy parmezanem i polewamy octem balsamicznym (musi być słodkawy i gęsty)

Podałam z pomidorami polanymi oliwą z wyciśniętym czosnkiem, octem balsamicznym i oliwkami.
Pycha!

5 komentarzy:

  1. ja mięsożercą zdecydowanie nie jestem
    ale te oliwki i pomidorki obok to chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja takiego steaka zjem zawsze i wszedzie, pyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też :), chociaż jestem wegetarianką!

    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie to cieszy :)
    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. mogę to sobie wyobrazić :) - mnie również każda pochwała mobilizuje do dalszej, intensywnej, wzmrożonej pracy - chociaż gotowanie może być wielką przyjemnością :), a dla niektórych nawet hobby.

    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń