Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną, kolorową zapiekankę z owocami morza, warzywami, parmezanem. Polecam :)
2 filety z łososia
2 garści krewetek zimnowodnych (koktajlowych)
kilkanaście krewetek tygrysich
limonka
pomidor
1-2 papryczki chilli
avocado
czosnek
łyżka oliwy z oliwek
łyżka jogurtu lub śmietany
sól, pieprz
parmezan lub grana padano
Przgotowujemy guacamole:
Do naczynia wkładamy miąższ z avocado, papryczkę chilli lub pół, jeśli ktoś woli mniej pikantne smaki, czosnek, odrobinę oliwy i łyżkę śmietany, sól. Miksujemy.
Bardzo często robię takie guacamole do nachosów albo grzanek. Czasami posypuję je szczypiorkiem i zostawiam pestkę (istnieje teoria, że avocado wtedy nie ciemnieje, nie mogę się z nią zgodzić, bo mimo wszystko zmienia kolor, ale ładniej prezentuje się z pestką). Czasami dodaję jeszcze tabasco, ale wolę łagodniejszą wersję za to do ostrych nachosów.
Smarujemy łososia guacamole i układamy na wierzchu krewetki. Obranego ze skóry pomidora, kawałki limonki i papryczki chilli układamy na zapiekance, posypujemy serem i zapiekamy.
Wszystko co lubię :) Super kombinacja, jestem przekonana, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń