Follow by Email/Obserwuj przez Email

piątek, 16 lipca 2010

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM, KREWETKAMI, AVOCADO I...

Wreszcie udało mi się usiąć przy blogu, z zimną Coroną z lemonką. W tym upale o jedzeniu mogę już tylko pisać ;)
Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną, kolorową zapiekankę z owocami morza, warzywami, parmezanem. Polecam :)

Składniki:
2 filety z łososia
2 garści krewetek zimnowodnych (koktajlowych)
kilkanaście krewetek tygrysich
limonka
pomidor
1-2 papryczki chilli
avocado
czosnek
łyżka oliwy z oliwek
łyżka jogurtu lub śmietany
sól, pieprz
parmezan lub grana padano

W żaroodpornym naczyniu układamy filety z łososia, wcześniej posypane świeżo mielonym pieprzem, solą i skropione sokiem z limonki. Krewetki posypujemy solą, papryką w proszku, pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na chwilę.

Przgotowujemy guacamole:
Do naczynia wkładamy miąższ z avocado, papryczkę chilli lub pół, jeśli ktoś woli mniej pikantne smaki, czosnek, odrobinę oliwy i łyżkę śmietany, sól. Miksujemy.

Bardzo często robię takie guacamole do nachosów albo grzanek. Czasami posypuję je szczypiorkiem i zostawiam pestkę (istnieje teoria, że avocado wtedy nie ciemnieje, nie mogę się z nią zgodzić, bo mimo wszystko zmienia kolor, ale ładniej prezentuje się z pestką). Czasami dodaję jeszcze tabasco, ale wolę łagodniejszą wersję za to do ostrych nachosów.

Smarujemy łososia guacamole i układamy na wierzchu krewetki. Obranego ze skóry pomidora, kawałki limonki i papryczki chilli układamy na zapiekance, posypujemy serem i zapiekamy.

1 komentarz:

  1. Wszystko co lubię :) Super kombinacja, jestem przekonana, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń