Follow by Email

wtorek, 28 grudnia 2010

ŁATWA I SZYBKA KURA

Przepis, który powstał z lenistwa, bo
a: nie chciało mi się gotować
b: nikomu się nie chciało zmywać
c: chciało nam się jeść

W takich przypadkach, najlepsze są dania jednogarnkowe, gdzie wrzuca się wszystko razem, włącza kuchenkę, wraca po jakimś czasie i się je. W tym przypadku było to danie jednobrytfankowe, wyszło pysznie i co najważniejsze, do mycia było tylko jedno naczynie + talerze :)

Składniki:

  • ulubione kawałki kurczaka (ja użyłam piersi i udka)
  • kilka umytych ziemniaków ze skórką (pokrojonych w ósemki)
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka cebulek (pokrojonych w ósemki lub małych całych)
  • marchewka pokrojona w talarki
  • papryka pokrojona w paski
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka pikantna, przyprawa warzywno-ziołowa (mieszanka suszonych warzyw i ziół -najlepiej eko), kminek mielony, lubczyk, oliwa z oliwek i kilka łyżek octu balamicznego.

Mieszamy wszystko razem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 1-1,5 godziny maksymalnie rozgrzanym piekarniku.

3 komentarze:

  1. nie powiem, rzeczywiście ekspresowo.
    a jak smakowicie zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko, ale za to pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)
    Taką kurę można zrobić z różnymi warzywami, jakie wpadną w ręce. Kura piecze się prawie tyle samo, co warzywa, więc spokojnie można tworzyć dowolne kompozycje :)
    Można też podlać półwytrawnym lub wytrawnym białym winem.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń