piątek, 4 sierpnia 2023

Pasta umami


To danie to czysta profanacja aglio olio e peperonciono. Jest petardą smaku umami i mimo, że sycące nie da się zjeść tylko jednej porcji.



Składniki:

- 6-8 ząbków czosnku

- dwie łyżki chrupiącego chilli w oleju (lub łyżeczka chilli w płatkach)

- dwa chlusty oliwy z oliwek

- dwie łychy masła

- chlust sosu sojowego

- zioła: kolendra, bazylia, szczypiorek

Gotujemy makaron al dente.

Na chluscie oliwy podsmażamy połowę czosnku pokrojonego w płatki. Zdejmujemy z patelni, gdy się zarumieni. Resztę czosnku siekamy i podsmażamy z masłem. Chlustamy sosem sojowym i redukujemy odrobinę. Dodajemy chilli i chipsy czosnkowe. 

Dodajemy makaron i chlust wody z jego gotowania.

Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy zioła i jeśli ktoś lubi więcej chilli lub opcjonalnie starty parmezan lub pecorino.

Można też dodać krewetki, które smażymy po zdjęciu z patelni płatków czosnku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń