Follow by Email

niedziela, 6 marca 2016

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry



Uwielbiam zupy, wiem, że są ludzie, którzy spokojnie mogą bez nich żyć, ale ja do nich nie należę.
Czuję wręcz jakiś wewnętrzny imperatyw zjedzenia zupy i zdażyło się, że nawet na śniadanie. Czasami, kiedy już uweźmiemy się na jakąś... robimy ją ciągle dopóki nam się nie znudzi ;)

Poniższy krem z marchewki jest ostatnio częstym gościem na naszym stole. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest moim zdaniem super smaczny :)

Składniki:


  • litr bulionu (ja robię sama z wiejskiej kury i wołowiny najczęściej, w wersji wege - warzywny)
  • 4-5 marchewek
  • 2 ziemniaki (robiłam też wersję z batatami)
  • 1 cm imbiru
  • płaska łyżka czerwonej pasty curry
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • można też zamiast dodawać sosów, po prostu posolić
  • Dodatki: prażone pestki słonecznika i dyni (ze szczyptą soli himalajskiej i trzcinowego cukru), oleje: z orzechów włoskich, laskowych, dyniowy, ocet balsamiczny, świeża kolendra






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń