Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 3 października 2017

SOS BARBECUE

Wiadomo, domowy jest sto razy lepszy niż ten gotowy ze sklepu! Musi być w lodówce, bo przydaje się do wielu potraw.



Składniki
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej)
  • chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego
  • chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!)
  • 200 g passaty pomidorowej
  • chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego)
  • kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów
  • opcjonalnie: cynamon i mielony kminek
Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj.
Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. 
Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać.
Można przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń