Follow by Email/Obserwuj przez Email

piątek, 17 listopada 2017

KREM Z PIECZONEJ DYNI

Sezon dyniowy w pełni, więc to dobry czas na pyszny i rozgrzewający krem.

Moje ulubione dynie to dynia Hokkaido i dynia piżmowa. Pierwsza jest łatwiejsza w obsłudze, wystarczy w całości wsadzić ją do piekarnika i upiec lub wyjąć pestki i ugotować. Plusem jest to, że po obróbce termicznej ma miękką skórkę, której nie trzeba obierać. Piżmową w niektórych przypadkach wolę, jej smak i to, że zachowuje konsystencję i nie robi się z niej paćka.

Nie mam jednego, ulubionego przepisu na krem z dyni, ponieważ robię bardzo wiele różnych wariacji metodą "co się nawinie". Niektóre są później powielane z drobnymi modyfikacjami. Dziś zrobiłam taki :)



Składniki:

  • niewielka dynia Hokkaido (upieczona w całości w piekarniku)
  • 2 białe cebule
  • kawałek świeżego kokosa (lub wiórki/płatki kokosowe)
  • łyżka oleju kokosowego
  • świeży kokos starty na tarce (dzielimy na pół)
  • niewielki kawałek imbiru starty na tarce
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka suszonego czosnku, niewielka papryczka peperoncino, łyżeczka suszonej mielonej włoszczyzny, szczypta cukru kokosowego
  • chlust oliwy z dyni, pestki z dyni, starty na tarce kokos
  • woda filtrowana lub bulion warzywny
  • 200 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek przecieru lub domowy sok z pomidorów
Na oleju kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy, połowę startego kokosa, starty imbir. Wyjmij pestki z dyni i odkrój twarde części, dodaj do zupy, zalej wodą lub bulionem i chwilę pogotuj. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj i zmiksuj.
Podaj z pestkami dyni, wiórkami ze świeżego kokosa i olejem dyniowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń