poniedziałek, 4 maja 2020

Risotto ze szparagami i boczniakami

Sezon na szparagi już się zaczął i ja jestem akurat w szparagolandii :)))
Risotto „chodziło” za mną od kilku dni, a ze mnie ogromy łakomczuch ostatnimi czasy, (naprawdę Ola, tylko ostatnio? 😂) więc postanowiłam zrobić sobie tę kulinarną przyjemność. Zwłaszcza, że miałam skitraną  w zamrażalniku włoską salsiccię, którą uwielbiam jako dodatek do risotto. Boczniaki trzeba było już zjeść, więc wpadły do garnka „z litości” i tak powstał dzisiejszy obiad 👩🏼‍🍳






Składniki: (ja robię zawsze trochę więcej i generalnie na oko)

  • Kilka zielonych szparagów
  • Kilka boczniaków
  • Średnia biała cebula
  • Ze dwie szklanki bulionu (u mnie tym razem z kostki bio)
  • Dwie potężne łyżki masła
  • Pieprz
  • Ryż do risotto (🔆Moja zasada jest taka - tyle ryżu, ile pozostałych składników) 
  • Łyżka startego sera pecorino lub grana padano/ u mnie drożdże nieaktywne (mam uczulenie na sery niestety 😭)

  • Szczypta chilli w płatkach (opcjonalnie)
  • Garść natki z pietruszki (opcjonalnie)
  • Chlust białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • Do podania salsiccia albo plastry łososia albo krewetki albo plaster włoskiej wędliny lub podsmażony boczek lub nic - bo samo też jest pyszne

Pokrój szparagi w niewielkie kawałki, dodaj łyżkę masła i podsmaż w garnku. 
Gdy będą al dente przełóż je do innego naczynia. 
Do garnka dodaj pokrojoną cebulę i ją zeszklij, w razie potrzeby podlej bulionem.
Następnie dodaj pokrojone boczniaki, podsmaż i chluśnij winem.
Po chwili dodaj ryż. Chwilę podsmaż razem z warzywami i podlej bulionem (dolewaj wedle potrzeby, gdy zabraknie bulionu, możesz dodać wody). Ryż gotuje się kilkanaście minut, powinien być a dente. Dodaj na koniec szparagi, łyżkę masła i ewentualnie ser, natkę z pietruszki. Zamieszaj i podawaj.
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń