Follow by Email

niedziela, 4 stycznia 2009

TORTILLA DE PATATAS

Tortilla ziemniaczana to danie, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieciaki.
Możemy ją podawać na ciepło na przykład na niedzielny brunch lub jako przystawkę pokrojoną w kostki i nadzianą na wykałaczki. Tak czy inaczej jedno jest pewne - tortilla zniknie szybko ;)


Składniki:

  1. kg ziemniaków
  2. 4-6 jajek
  3. Oliwa z oliwek, sól, pieprz


Podstawowa tortilla składa się z ziemniaków i jajek, możemy dodać do niej składniki takie jak: cukinia, cebula, szparagi, szpinak, por, papryka, ser żółty, szczypiorek, zioła, chorizo, boczek.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (można powiedzieć, że gotujemy ziemniaki w oliwie nie smażymy). Możemy przykryć, żeby ziemniaki szybciej zmiękły. Jeśli chcemy dodać inne składniki to jest ten moment, kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie. Następnie zalewamy wszystko rozbełtanymi jajkami i smażymy aż jaja się zetną. Możemy tortillę przerócić na drugą stronę przy pomocy talerza. Ja wolę przykryć patelnię pokrywką, wtedy warstwa górna ścina się szybciej bez potrzeby przewracania.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń