niedziela, 4 stycznia 2009

ŁOSOŚ MARYNOWANY - Graavilohi



Fiński przysmak, prosty i przepyszny.

Składniki:
  • Filet z łososia najlepiej bez skóry
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. soli gruboziarnistej
  • 1-2 szklanki posiekanego koperku 
  • odrobina wódki do skropienia (opcjonalnie)


Mieszamy sól, cukier (opcjonalnie koperek).
W szklanym naszyniu sypiemy warstwę mieszanki, układamy na niej rybę do, zasypujemy mieszanką, skrapiamy wódką, przykrywamy folia aluminiową i przyciskamy talerzykiem. Wstawiamy do lodówki.
Po minimum 24 godzinach do kilku dni, można próbować, czy ryba jest już dobra.
Łosoś może trochę poleżeć kilka dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń