czwartek, 8 stycznia 2009

DESER Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ


  • 2 serki homogenizowane (może być Danio)
  • 15g żelatyny (niecała torebka)
  • 1 galaretka wisniowa
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej (najlepiej domowej J)
  • gorzka czekolada ¼


Żelatynę rozrabiamy z niewielką ilością gorącej wody. 2/3 wlewamy do serka mieszamy i odstawiamy. 1/3 żelatyny mieszamy z konfiturą. Galaretkę rozrabiamy z gorącą wodą (mniej niż ½ litra). Czekoladę kruszymy lub ścieramy na tarce.

Szklaną miseczkę lub salaterkę nacieramy bardzo małą ilością oliwy (nadmiar można wytrzeć papierowym ręcznikiem) Robimy tak, żeby deser łatwiej było wyjąć.
Wlewamy na dno konfiturę i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie zalewamy serkiem i również wklądamy do zamrażalnika aż stężeje. Na końcu zalewamy wszystko galaretką. Jak galaretka się ściśnie deser wyjmujemy na talerz odwracając miseczkę do góry dnem i kroimy jak tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń