Follow by Email

sobota, 17 grudnia 2011

TORT ,,ZYGZAK"

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka (osobno ubić białka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do białek (szczypta)
  • 1/2 szklanki oleju
  • masło do wysmarowania formy
  • barwnik niebieski i czerwony Wilton
Składniki mieszamy, dzielimy na dwie porcje. Do każdej z nich dodajemy około 1 płaską łyżeczkę barwnika (niebieskiego trochę mniej). Pieczemy około 30 minut w foremce 21 cm. Każdy biszkopt, po wystygnięciu, dzielimy na dwa blaty.

Masa mascarpone:
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, to samo robimy z serkiem. Następnie łączymy ubitą śmietanę z ubitym serkiem w jedną masę. Wstawiamy do lodówki.

Masa plastyczna:
  • 300g pianek marshallows
  • 300-400g cukru pudru
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
Pianki roztapiamy w kąpieli teflonowym rondelku lub w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Mieszamy z cukrem pudrem. Podsypujemy mąką ziemniaczaną, żeby masa się mniej kleiła.
Dodajemy barwniki (wystarczą barwy podstawowe: niebieski, czerwony i żółty, z których można mieszać inne kolory)

Zamiast ponczu do nasączenia biszkoptów użyłam soku brzoskwiniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń