Follow by Email/Obserwuj przez Email

piątek, 18 stycznia 2013

OBIAD ROKU: kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem + polędwica wołowa w pikantnym sosie pomidorowym

Dzisiaj miałam wyjątkowo miły dzień  i może dlatego wyszło mi takie pyszne, nowe danie, które na pewno będzie wracało na nasz stół. Dokładnie takie, jakie sobie wymyśliłam zarówno pod względem wyglądu jak i smaku. Lubię, gdy tak się dzieje. Czasem przed snem, gdy mam pozytywny "myślotok" wymyślam sobie właśnie co ugotuję następnego dnia. Czasem wychodzi, czasem nie. Tym razem 100% satysfakcji ;) Dlatego jestem z siebie naprawdę dumna. A Wąż powiedział: No, tak właśnie możesz gotować z "resztek" :D
Do kluseczek wykorzystałam wczorajsze puree ziemniaczane. Wyszły idealne.
Sos z polędwicą z resztą też fantastyczny. Nie tylko do kluseczek, ale też np. do tagliatelle.




Kluseczki ze szpinakiem a la śląskie:

  • puree ziemniaczane z wczoraj (ziemniaki, masło, śmietanka 18%, sól, pieprz, mielony kminek i gałka muszkatołowa)
  • mąką ziemniaczana 
  • listki świeżego szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek, doprawione solą

W miseczce mieszamy ziemniaki z usmażonym i posiekanym szpinakiem. Uklepujemy, rysujemy nożem krzyżyk po środku. 1/4 masy odkładamy na bok, w powstałą dziurkę wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby zrównała się z ziemniakami.
Mieszamy i robimy kuleczki, które następnie naciskamy kłykciem palca.
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną.


Polędwica w sosie pomidorowym (dla 4 osób)
  • 400-500 g polędwicy wołowej
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • garść suszonych pomidorów z zalewy
  • 250 g pomidorków cherry
  • 250 g sosu tomate frito lub przecieru pomidorowego z łyżeczką cukru 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku

Polędwicę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i chilli oraz przyprawy. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i obrane ze skórki pomidorki cherry. 
Wcześniej nacinam im delikatnie skórkę, zalewam wrzątkiem a po chwili wrzucam do zimnej wody, Skórka wtedy o wiele ładniej schodzi.
Zamiast pomidorków cherry możecie użyć zwykłych pomidorów lub pomidorów z puszki.

Mieszkamy sos z polędwicą i chwile jeszcze gotujemy.

1 komentarz:

  1. Ja też wczoraj robiłam kluski ziemniaczane do mięska ale takie tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń