Follow by Email

niedziela, 17 marca 2013

RYŻ JAŚMINOWY Z ORZESZKAMI PINII

Dostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a opisy sytuacji i osób, które daną potrawę przyrządzały sprawia, że koniecznie się chce jej wypróbować.
Ja zaczęłam od prostej wariacji na temat "Ryżu Bud'a" lekko ją modyfikując - moja jest oliwa z orzechów włoskich i kurkuma, użyłam tez ryż jaśminowy.

Składniki:
2 filiżanki ryżu jaśminowego lub innego
4 szklanki wody
sól
łyżeczka kurkumy
2 szczpty cynamonu
pieprz
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych (opcjonalnie)
25 gram masła
orzeszki piniowe

Ryż gotujemy, dodajemy do niego część masła, oliwę, sól, pieprz, cynamon i kurkumę. Orzeszki piniowe podsmażamy na reszcie masła, można je posolić. Podajemy z ryżem.

Podałam z faszerowanymi mięsem i jalapeno papryczkami.
Polecam ryż i książkę :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń