Lubię robić na imprezy zapiekanki makaronowe lub ryżowe- bo można je przyrządzić wcześniej, wstawić do piekarnika i nie stać przy garnkach, kiedy przyjdą goście.
Do zapiekanek i sałatek najczęściej używam drobnego makaronu przypominającego wyglądem ryż.
Składniki:
- 400 g mielonej cielęciny
- 500 g makaronu w kształcie ryżu (lub innego dowolnego) - przy IO al dente lub makaron ryżowy lub ryż brązowy
- cebula
- 2 ząbki czosnku'
- 2 małe cukinie
- 3 marchewki (najlepiej młode)
- 400 g tomate frito (smażonych pomidorów domowych lub do kupienia np. tutaj.)
- sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- ser do posypania
Na oliwie z masłem podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i przyprawy. Po chwili dodajemy startą na tarce cukinię. Osobno na oliwie i maśle podsmażamy mięso. Mieszamy z warzywami. Dodajemy tomate frito i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem i zapiekamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋