niedziela, 20 października 2013

KOTLECIKI CHLEBOWE ZE STEKIEM

Tak,to znowu pomysł Andrzeja:) muszę wziąć się do pracy,bo jak na razie to ON rządzi w kuchni:) A tak poważnie , to kotleciki chlebowe znalazły miejsce w moim sercu i zastaną na dłużej. Świetnie smakują ze stekiem z rostbefu. 


składniki:
  •  1/2 bochenka czerstwego chleba
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • świeża
  • mała cebulka
  • wiórki sera mozarelli( dobrze smakują z Pecorino, Grana Padano lub Parmezanem)
  • 1/2 papryczki chilli , bez ziaren
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  Z chleba wybieramy sam środek,bez skórek, i rozdrabniamy rękoma w misce. Dodajemy jajko,drobno pokrojoną cebulkę,kolendrę ,posiekaną chilli,ser,sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dolewając oliwy z oliwek , tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie.
Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń