KOTLECIKI CHLEBOWE ZE STEKIEM
Tak,to znowu pomysł Andrzeja:) muszę wziąć się do pracy,bo jak na razie to ON rządzi w kuchni:) A tak poważnie , to kotleciki chlebowe znalazły miejsce w moim sercu i zastaną na dłużej. Świetnie smakują ze stekiem z rostbefu.
składniki:
- 1/2 bochenka czerstwego chleba
- jajko
- oliwa z oliwek
- świeża
- mała cebulka
- wiórki sera mozarelli( dobrze smakują z Pecorino, Grana Padano lub Parmezanem)
- 1/2 papryczki chilli , bez ziaren
- bułka tarta
- sól i pieprz
Z chleba wybieramy sam środek,bez skórek, i rozdrabniamy rękoma w misce. Dodajemy jajko,drobno pokrojoną cebulkę,kolendrę ,posiekaną chilli,ser,sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dolewając oliwy z oliwek , tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie.
Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym.
KOTLECIKI CHLEBOWE ZE STEKIEM
Reviewed by
Marta Dobosz
on
15:10
Rating:
5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋