czwartek, 3 października 2013

Köttbullar

Fiolka dała mi przepis swojej Mamą na köttbullary, które wyszły przepyszne, zupełnie inne (lepsze!!!) od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Ikea.


Składniki:

  • 500g mięso wołowo-wieprzowe (u mnie więcej wołowiny)
  • 2 ugotowane rozgniecione ziemniaki
  • mała cebulka
  • jajko (lub jajko przepiórcze lub zamiennik wegański np. siemię lniane lub babka płesznik)
  • sól, pieprz
  • oliwa


Cebulkę siekamy bardzo drobno i szklimy na maśle lub i oliwie. Mięso dokładnie mieszamy z ziemniakami, jajkiem, cebulką, solą i pieprzem. Formujemy kuleczki i smażymy na oliwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń