Follow by Email

poniedziałek, 18 listopada 2013

ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA

Ten przepis umieszczałam już na facebooku, jednak produkcja i rozdawnictwo ciągle trwa, postanowiłam więc wrzucić go również na bloga. Jest bardzo prosty i przyjemny :) Żurawina doskonale nada się do świątecznych mięs i pasztetów. Będzie też miłym upominkiem :)

Składniki:

  • kilogram świeżej żurawiny
  • szklanka brązowego cukru (można dodać też miód pół na pół, lub w wersji dietetycznej ksylitol)
  • gwiazdka anyżu, kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa (pół), mielone goździki (pół łyżeczki), mielony imbir (pół łyżeczki), szczypta pieprzu, cynamon (pół łyżeczki, albo więcej - do smaku)
Żurawinę myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu (uwaga kipi!) około 2 godzin, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Przekładamy do sparzonych wrzątkiem słoiczków, pasteryzujemy w nagrzanym do 100 stopni piekarniku przez około pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń